«Όλες οι κινήσεις της Μέρκελ για τη κρίση χρέους ήταν λάθος» λέει ο Όσκαρ Λαφονταίν

Στα λάθη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και το «ιστορικό λάθος» της ένταξης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στο ευρώ αναφέρεται σε συνέντευξη του στην Passauer Neue Presse ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Όσκαρ Λαφονταίν.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χρηματοπιστωτική αγορά δεν είναι καινούργια, εκτιμά ο κ. Λαφονταίν. Μεταξύ τραπεζών, συνεχίζει, υπάρχει καχυποψία και η μία δεν δανείζει στην άλλη και το κράτος πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Όπως υπογραμμίζει, «δεν θα υπάρξει πραγματική διάσωση, εάν δεν αλλάξουμε δραστικά πορεία. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να οργανωθεί με την παρέμβαση του κράτους κατά το δημόσιο δίκαιο. Χρειαζόμαστε ταμιευτήρια, όχι κερδοσκοπικούς οίκους».

Όσον αφορά την Άνγκελα Μέρκελ, ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλες οι κινήσεις της στην κρίση χρέους ήταν λάθος και ότι δεν καταλαβαίνει καθόλου τον τρόπο λειτουργίας των αγορών.

Ο κ. Λαφονταίν ζητάει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην προχωρήσει βάσει των παραστάσεων της Μέρκελ.

«Δεν είναι δυνατόν το κοινωνικό σύνολο να αναλαμβάνει τις απώλειες και αργότερα να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη. Προτείνουμε έναν άλλο δρόμο. Το δημόσιο χρήμα στις τράπεζες θα πρέπει να συνεπάγεται δημόσια επιρροή, ώστε τα κέρδη τους να ωφελούν το σύνολο.

» Πέραν αυτού, είχαμε επισημάνει από πολύ νωρίς στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυγιανθεί μόνο με τις δικές της δυνάμεις. Και πολύ περισσότερο, όταν στραγγαλίζεται η οικονομία της εξαιτίας της εφαρμογής του σχεδίου Μέρκελ-Σαρκοζί».

Η ένταξη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στην ΟΝΕ ήταν ιστορικό λάθος, υποστηρίζει ακόμη ο Λαφονταίν και διευκρινίζει ότι «στην Ελλάδα παρατηρούμε τώρα τις συνέπειες μακρόχρονης πολιτικής κακοδιοίκησης και εκτεταμένης διαφθοράς. Η αιτία της κρίσης βρίσκεται, όμως, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που παραμένει αρρύθμιστος.»

» Μία πετρελαιοκηλίδα δεν μπορούμε να την διαλύσουμε, εάν καθαρίζουμε τις ακτές. Πρέπει να κλείσουμε την τρύπα, από την οποία διαρρέει πετρέλαιο. Δηλαδή τις τράπεζες που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο Γερμανός πολιτικός εκφράζει την ελπίδα να ενισχυθούν.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο Λαφονταίν εκτιμά ότι τα χαμηλά ποσοστά της Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις (γύρω στο 6%) οφείλονται στην εσωστρέφεια της παράταξης και στην περιορισμένη πρόσβασή της στα ΜΜΕ.

Αφήνει δε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ενεργό πολιτική όπως αρκετοί ζητούν.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Αριστερά να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις επόμενες εκλογές, ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο το SPD δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει αποφασιστική δράση στη χρηματοπιστωτική κρίση και να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τοξικούς τίτλους.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: