«Εντιμος διανοούμενος» κατά ανέντιμου Ισραήλ

  • ΝΟΡΜΑΝ ΦΙΛΚΕΝΣΤΑΪΝ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 62 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Τότε ακόμα δεν ήξερα τι ήταν η χούντα. Ηξερα όμως ότι έπρεπε να της εναντιωθώ», έλεγε στην αρχή της ομιλίας του το Σάββατο το απόγευμα στο ΕΜΠ ο Αμερικανοεβραίος πολιτικός συγγραφέας και διανοούμενος, Νόρμαν Φιλκενστάιν. Παρόλο που αναφερόταν στις πολιτικές πεποιθήσεις μιας Ελληνίδας συμμαθήτριάς του στα χρόνια που ήταν μαθητής Λυκείου στις ΗΠΑ, μεγαλώνοντας εναντιώθηκε σε πολύ μεγαλύτερους και ισχυρότερους «παίκτες».

Το Ισραήλ, στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 στη Γάζα, «δεν ξεκίνησε έναν πόλεμο, αλλά ένα μακελειό. Ούτε μια μάχη δεν δόθηκε. 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, τα 4/5 πολίτες και μέσα σ' αυτούς, 350 παιδιά», λέει ο Νόρμαν Φιλκενστάιν (φωτ. «Ε» ΥΔΡΑ ΠΑΡΝΤΟΣ)

Το Ισραήλ, στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 στη Γάζα, «δεν ξεκίνησε έναν πόλεμο, αλλά ένα μακελειό. Ούτε μια μάχη δεν δόθηκε. 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, τα 4/5 πολίτες και μέσα σ’ αυτούς, 350 παιδιά», λέει ο Νόρμαν Φιλκενστάιν (φωτ. «Ε» ΥΔΡΑ ΠΑΡΝΤΟΣ)

Ο «έντιμος διανοούμενος», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Νόαμ Τσόμσκι, ήταν καλεσμένος στην Ελλάδα από τη «Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση» και τον «Σύλλογο Al-Awda» στην εκδήλωση με θέμα «62 Χρόνια Κατοχή – 62 Χρόνια Αντίσταση».

Μίλησε για την «ανέντιμη και παράνομη» στάση του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη. Τον πόλεμο στη Γάζα «που όμως δεν έγινε ποτέ» και, τέλος, πώς θα επιχειρήσει το Ισραήλ να αποκαταστήσει το φόβο που ένιωθαν παλιότερα γι’ αυτό τα αραβικά κράτη. Οπως είπε, ο πιο πιθανός τρόπος και στόχος θα είναι μια «τρομακτικής στρατιωτικής ισχύος επίθεση στον Λίβανο, με χρονικό ορίζοντα το 2011».

Αλλωστε, από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ τον Μάιο του 2000 «ξεκίνησε η θηλιά να σφίγγει γύρω από το Ισραήλ». Τότε που η Χεζμπολάχ έδιωχνε τον ισραηλινό στρατό κατοχής από τον νότιο Λίβανο. «Εκτοτε το Ισραήλ ήταν αποφασισμένο να αντιστρέψει την ήττα που είχε υποστεί εκεί». Το επιχείρησε το 2006, αλλά απέτυχε. «Το Ισραήλ άρχισε να ανησυχεί. Ο φόβος που ένιωθαν γι’ αυτό τα αραβικά κράτη έφθινε». Επρεπε να αποκατασταθεί. Καθώς δεν πίστευε πως θα μπορούσε να νικήσει στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ, στράφηκε στη Γάζα.

Στη Γάζα όμως υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ολοι γνώριζαν πως η Γάζα και η Χαμάς δεν ήταν μια υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη. «Ακόμα λοιπόν και να νικούσαν, δεν θα κατάφερναν να αποκαταστήσουν το φόβο των αραβικών κρατών». Σύμφωνα με τον Νόρμαν Φιλκενστάιν, οι εκτεταμένες βιαιοπραγίες στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της Γάζας έγιναν για να κατατρομοκρατήσουν τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. «Οπότε δεν ξεκίνησαν έναν πόλεμο, αλλά ένα μακελειό».

  • Η σφαγή των 22 ημερών

Στις 27 Δεκεμβρίου το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα. Η εισβολή κράτησε 22 μέρες. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την επίθεση «22 μέρες θανάτου και καταστροφής». Ο Νόρμαν Φιλκενστάιν όμως επιμένει πως «πόλεμος δεν έγινε». Παρουσιάζοντας εκτενή στοιχεία και συνεντεύξεις Ισραηλινών στρατιωτών, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ούτε μια μάχη δεν δόθηκε». Χίλιοι τετρακόσιοι Παλεστίνιοι σκοτώθηκαν. Τα 4/5 ήταν πολίτες. Μέσα σε αυτούς, 350 παιδιά. Από την άλλη, σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί (10 στρατιώτες, οι τέσσερις από δικά τους πυρά, καθώς και τρεις πολίτες). «Η αναλογία στους μάχιμους ήταν 100 προς 1. Στους πολίτες 400 προς 1. Είναι αυτό πόλεμος ή είναι μακελειό;» διερωτήθηκε ο Νόρμαν Φιλκενστάιν, προσθέτοντας πως όποιος μιλάει για πόλεμο στη Γάζα έχει γίνει «εργαλείο της ισραηλινής προπαγάνδας».

Το Ισραήλ, για να δικαιολογήσει τους εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, υποστηρίζει πως η Χαμάς χρησιμοποιούσε τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδες. «Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 300 διαφορετικές αναφορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις -μεταξύ αυτών και της Διεθνούς Αμνηστίας. Ολες οι αναφορές ερευνούν το ίδιο θέμα καθώς ήταν το βασικό άλλοθι του Ισραήλ. Ολες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν συνέβη. Δεν υπήρξε».

  • Οι νεκροί του στολίσκου

Ο Νόρμαν Φιλκενστάιν, αναφερόμενος στο Στόλο της Ελευθερίας και τους «εννιά μάρτυρες», είπε πως το Ισραήλ είχε αρκετές μη βίαιες επιλογές προκειμένου να σταματήσει τα πλοία. «Ομως επιθυμούσε θερμό επεισόδιο. Σίγουρα όμως, όχι με τόσους νεκρούς». Επιχειρησιακά ωστόσο η επίθεση θεωρήθηκε αποτυχημένη γιατί χρησιμοποιήθηκαν οι επίλεκτες δυνάμεις της αλλά τρεις από τους κομάντο πιάστηκαν αιχμάλωτοι από άοπλους.

«Ξαφνικά, Ιράν, Συρία, Χαμάς, Χεζμπολάχ και τώρα ο Ερντογάν, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος του Ισραήλ στο μουσουλμανικό κόσμο, αποκαλεί δημόσια τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δολοφόνο. Το 1967 ξανά από την αρχή. Μας περικυκλώνουν», λέει σε πρώτο πρόσωπο για το Ισραήλ ο Νόρμαν Φιλκενστάιν. «Πρέπει να πετύχουμε ένα σημαντικό χτύπημα. Να τους θυμίσουμε ποιος κάνει κουμάντο. Ολα αυτά βέβαια είναι εικασίες», παραδέχεται. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ομως το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ξεσπάσει πόλεμος, το Ισραήλ δεν θα ανεχτεί με τίποτα ακόμα μια ήττα από τον Λίβανο. Από την άλλη, αν φανεί ότι η Χεζμπολάχ χάνει, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Ιράν να μένει απ’ έξω. Οχι από αλληλεγύη αλλά επειδή ξέρουν ότι αν ηττηθεί η Χεζμπολάχ, τότε αυτοί θα ακολουθήσουν. Είναι εύκολο να φανταστείς έναν πόλεμο να ξεκινάει. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο να συλλάβεις πώς θα τελειώσει».*

  • Ποιος είναι ο Νόρμαν Φιλκενστάιν

Ο Αμερικανοεβραίος διανοούμενος και πολιτικός συγγραφέας Νόρμαν Φιλκενστάιν γεννήθηκε το 1953, από γονείς που επέζησαν των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, δίδαξε για πολλά χρόνια πολιτική θεωρία με βασικό πυρήνα της θεματολογίας του την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου δίδασκε εκδιώχθηκε εξαιτίας της αντισιωνιστικής του προσέγγισης σε πολλά φλέγοντα ζητήματα. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Στα βιβλία και τις διαλέξεις του μιλάει για την εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος από το κράτος του Ισραήλ και τη γενοκτονική πολιτική του κατά των αραβικών πληθυσμών της Παλαιστίνης.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: