Ο «Λεβιάθαν» αλλάζει τα δεδομένα

  • Του Μιχαλη Περσιανη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 12 Iανoυαρίου 2011

Διαστάσεις παίρνει στην Κύπρο η συζήτηση σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της χώρας. Οι εν λόγω ζώνες βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως αυτή συμφωνήθηκε σε διμερή συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Λεβιάθαν έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις τρισδιάστατες μελέτες και τις εξερευνητικές διατρήσεις της εταιρείας Νoble Energy που αγόρασε από το Ισραήλ τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στο κοίτασμα, ο Λεβιάθαν έχει τουλάχιστον 0,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αποτελεί νέο «καυτό σημείο» στη γεωπολιτική ισορροπία της Ανατολικής Μεσογείου. Ο διευθυντής Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, δήλωσε χθες πως εντός των λεγόμενων «οικοπέδων» της Κύπρου, ενδέχεται να βρίσκονται 0,3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Noble Energy κατέχει επίσης και τα αποκλειστικά δικαιώματα και για τα κοιτάσματα Dalit και Tamar, αλλά και για το τεμάχιο 13 της κυπριακής ζώνης, το οποίο είναι όμορο του Λεβιάθαν. Πάντως, η ακριβής έκταση του Λεβιάθαν δεν είναι γνωστή, αφού οι Ισραηλινοί προστατεύουν τις πληροφορίες που αφορούν το κοίτασμα λόγω και των διαφορών τους με τον Λίβανο. Ενδέχεται, μάλιστα, ο Λεβιάθαν να προεκτείνεται και στις ζώνες της Κύπρου, πέρα από το όμορο οικόπεδο 13, και σε επιπλέον οικόπεδα που βρίσκονται εντός κυπριακής κυριαρχίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει, μετά και παραινέσεις της αντιπολίτευσης, επιπλέον ενδεχόμενα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Μεταξύ άλλων, μελετάται η επιλογή να αξιοποιηθεί η εξόρυξη φυσικού αερίου του Ισραήλ από την ίδια την Κύπρο. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά τη μεταφορά του «ισραηλινού» φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Κύπρο για υγροποίηση και επανεξαγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι πλωτές εγκαταστάσεις της Noble Energy βρίσκονται σχετικά κοντά στην περιοχή του Βασιλικού, όπου προγραμματίζεται ήδη η ανέγερση τερματικού αποϋγροποίησης. Σχετικές προτάσεις, αλλά και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της εξόρυξης φυσικού αερίου, αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κύπριου προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, στο Ισραήλ εντός ενός μηνός.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για το κοίτασμα Λεβιάθαν αυξάνονται, ενώ τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολιάζουν πως μπορεί οι εντάσεις «να προκαλέσουν ακόμα και πόλεμο» μεταξύ των δύο κρατών. Σε συνδυασμό και με τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τη μεταξύ τους ΑΟΖ, αλλά και με τα διπλωματικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο για «τόξο» που περικυκλώνει τη γείτονα.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: