Χρονιά-σταθμός για τον Νικολά Σαρκοζί

  • Με ένα καταστροφικό για τη δημοτικότητά του 2010, καλείται να κρατήσει ισχυρή την εικόνα του και της Γαλλίας διεθνώς

BBC

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου στη Γαλλία γίνονται μια σειρά από εκδηλώσεις γνωστές ως «οι προεδρικές ευχές» – είναι οι ευχές του προέδρου της χώρας για το Νέο Ετος. Σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις-κατάλοιπα της μοναρχίας από τις οποίες βρίθει η Γαλλική Δημοκρατία, ο ηγέτης της Γαλλίας δέχεται εκπροσώπους των θεσμών του έθνους. Ο Γάλλος πρόεδρος εύχεται για το Νέο Ετος και κατόπιν απευθύνεται στους επιχειρηματίες, στους αγρότες, στους συνδικαλιστές, στους ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων και τους διπλωμάτες και εκφωνεί ομιλίες που περικλείουν τις βασικές γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Αυτό τον Ιανουάριο είναι βέβαιο ότι ένα θέμα θα επανέλθει συχνά στις ομιλίες του προέδρου. Ο ρόλος και η ηγεσία της Γαλλίας σε έναν ταραγμένο κόσμο.

Την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία του Σαρκοζί ανέλαβε επικεφαλής του G8, των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αναλάβει την προεδρία του G20, των 20 αναπτυσσόμενων χωρών στον κόσμο. Για έναν ηγέτη όπως ο Σαρκοζί, ο οποίος απολαμβάνει να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας, το να αναλάβει η χώρα του τις συγκεκριμένες θέσεις είναι θεόσταλτη ευκαιρία για να λάμψει στη διεθνή σκηνή.

Ο Σαρκοζί αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιανουαρίου, κατόπιν να βρεθεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 27 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια πρόκειται να μεταβεί στην Αντίς Αμπέμπα για διάσκεψη της Αφρικανικής Ενωσης. Η σύνοδος κορυφής του G8 αναμένεται να γίνει στην Ντοβίλ τον ερχόμενο Μάιο, και η σύνοδος κορυφής του G20 στις Κάννες τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το διάστημα μεταξύ αυτών των δύο συνόδων, ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζει διασκέψεις για συγκεκριμένα ζητήματα όπως η νομισματική σταθεροποίηση, το Διαδίκτυο και η βοήθεια προς την Αφρική. Ωστόσο, τα διεθνή ζητήματα δεν είναι τα μόνα που θα τον απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες.

Το 2010 υπήρξε καταστροφικό για τον Σαρκοζί. Με τις απεργίες, τα σκάνδαλα και τη γενική οικονομική ύφεση, τα ποσοστά της δημοτικότητάς του έχουν πέσει στο ναδίρ, στο 24%. Μέχρι τον Μάιο του 2012 που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις οποίες εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος, ο Σαρκοζί θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα και τη θέση του.

Πριν από δύο χρόνια, όταν η Γαλλία κατείχε την προεδρία της Ε.Ε., και είχε αρχίσει η οικονομική κρίση και είχε ξεσπάσει ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Γεωργία, οι μετοχές του Σαρκοζί ανέβηκαν κατακόρυφα. Οι Γάλλοι αναμένουν από τους ηγέτες τους να έχουν ισχυρή παρουσία στον κόσμο. Ως επικεφαλής του G8 και του G20, ο Σαρκοζί θα ζητήσει μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα, και θα ζητήσει επίσης την εφαρμογή νέων κανόνων για τη λειτουργία της αγοράς προϊόντων όπως το πετρέλαιο και τα σιτηρά. Θα επιδιώξει επίσης να διευρύνει την έννοια της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης μέσω του G20.

Υπάρχει και ένα ακόμη όφελος για τον Σαρκοζί από τη διεθνή πολιτική της Γαλλίας τους επόμενους 12 μήνες. Ολα δείχνουν ότι ο πιθανότερος αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012 θα είναι ο Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργός Οικονομίας των Σοσιαλιστών και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, του οποίου η θητεία λήγει τον Νοέμβριο του 2012. Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ο Στρος Καν θα κέρδιζε κατά κράτος τον Σαρκοζί. Ωστόσο, μέρος της αποστολής του Σαρκοζί για το 2011 είναι να εμπλέξει το ΔΝΤ όσο περισσότερο μπορεί στις πρωτοβουλίες του G8 και του G20 αυξάνοντας τις αρμοδιότητες του Στρος Καν. Σε αυτή την περίπτωση, ο Στρος Καν είτε θα συμπεράνει ότι η θέση στο ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για να την εγκαταλείψει, είτε, αν την εγκαταλείψει, η δημοτικότητά του θα έχει τρωθεί. Οπως και αν έχουν τα πράγματα, το 2011 θα είναι καθοριστική χρονιά για τον Νικολά Σαρκοζί.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: