«Έτοιμο να ρίξει πυρηνικά» ήταν το Ισραήλ το 1980 σύμφωνα με τα αρχεία του Φόρειν Όφις

Αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα

Tα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα δείχνουν την ανησυχία του Φόρειν Όφις για τις διαθέσεις του Ισραήλ (φωτ. αρχείου)
Tα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα δείχνουν την ανησυχία του Φόρειν Όφις για τις διαθέσεις του Ισραήλ (φωτ. αρχείου)   

Λονδίνο
  • Με το δάχτυλο «στο κουμπί» παρουσίαζε το Ισραήλ ο Βρετανός πρέσβης στο Tελ Αβίβ το 1980, εκτιμώντας πως η χώρα δεν θα δίσταζε να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με τα γειτονικά κράτη.

Τις αναφορές αυτές έκανε αρκετές φορές στο Λονδίνο ο Τζον Ρόμπινσον, τότε πρέσβης στο Ισραήλ, σε έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν και παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (κατά τον βρετανικό κανονισμό για δημοσιοποίηση διπλωματικών εγγράφων με το πέρας τριακονταετίας).

«Εάν οι Ισραηλινοί βρεθούν αντιμέτωποι με αφανισμό, θα πέσουν δίνοντας μάχη, θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα» αναφέρει συγκεκριμένα ο Τζ.Ρόμπινσον, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πάγια επίσημη στάση του Ισραήλ είναι ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να αρνείται πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στα σήματά του προς το Λονδίνο, ο Βρετανός πρέσβης εκφράζει επίσης τις ανησυχίες του πως οι τότε ειρηνευτικές συνομιλίες για το Παλαιστινιακό δεν θα οδηγούσαν σε βιώσιμη λύση, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή.

Χωρίς επίλυση, ανέφερε ο Τζ.Ρόμπισον, «οι Παλαιστίνιοι θα οδηγηθούν στον εξτρεμισμό, οι μετριοπαθείς κυβερνήσεις στην περιοχή και τα συμφέροντα της Δύσης θα απειληθούν, και θα αυξηθούν τα περιθώριο σοβιετικής επιρροής και παρέμβασης».

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: