Αβεβαιότητα στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου

  • Αβεβαιότητα περιβάλλει την πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου, όπου 17 ημέρες μετά τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου κυβέρνηση δεν έχει σχηματισθεί, αλλά κυκλοφορούν διάφορα σενάρια πολιτικών αλχημειών. Μεταξύ αυτών, τρία εμφανίζονται ως επικρατέστερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μετουσίωσή τους σε πράξη είναι εφικτή.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, κυβέρνηση συνασπισμού θα συγκροτήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, η Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο και κόμματα μη αλβανικών κοινοτήτων, μεταξύ αυτών και της σερβικής. Οι αναλυτές στην Πρίστινα θεωρούν τη λύση ανεδαφική, καθώς ο συνασπισμός αυτός θα στηρίζεται σε σαθρή πλειοψηφία.

Η δεύτερη υπό εξέταση λύση είναι η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα αναλάβει να προετοιμάσει νέες εκλογές. Τρίτο σενάριο, που οι αναλυτές βλέπουν ως πιθανότερο, είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Τελικώς, η προοπτική νέας εκλογικής αναμέτρησης προβάλλει ως η μόνη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή στο Κοσσυφοπέδιο, που εκτός από τα κυβερνητικά και εκλογικά, ασχολείται και με την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, που αφορά τη διασύνδεση του κ. Θάτσι με εμπορία οργάνων, προερχόμενων από Σέρβους αιχμαλώτους, την εποχή που ήταν αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

Για την ώρα, πάντως, ο κ. Θάτσι, εκτός από τις απειλές ότι θα μηνύσει τον χαίροντα ασυλίας κ. Μάρτι για συκοφαντική δυσφήμηση, εργάζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, πυρετωδώς για να εξασφαλίσει κυβερνητικούς εταίρους, πάσης φύσεως λένε μερικοί.

Το κόμμα του κ. Θάτσι βγήκε πρώτο -με ποσοστό γύρω στο 34%- ενώ ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος, η Δημοκρατική Ενωση, απέσπασε γύρω στο 25%. Υπενθυμίζεται ότι τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου προκάλεσε η αποχώρηση της Ενωσης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την παραίτηση του ηγέτη της Φατμίρ Σέιντιου από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τη διττή αυτή του ιδιότητα αντισυνταγματική. Τότε ο αντιπολιτευόμενος Τύπος στην Πρίστινα είχε αποδώσει την κυβερνητική κρίση στον ίδιο τον κ. Θάτσι, με το επιχείρημα ότι αυτός απέβλεπε σε πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας σε αύξηση της δύναμής του.

Με αποχή 47% -οι Σέρβοι απείχαν γενικώς- στις εκλογές, ενισχυμένο βγήκε το Κίνημα για την Αυτοδιάθεση, που με σύνθημα την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία υπερέβη το 10%.

Στις αρχές Ιανουαρίου κλιμάκιο του κόμματος Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου πρόκειται να μεταβεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Συμμαχίας, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος, όπως ο κ. Θάτσι, υπήρξε αρχηγός του UCK και τώρα είναι υπόδικος. Από τη στάση του κ. Χαραντινάι ίσως κριθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, εκτιμούν οι αναλυτές. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες όπου προφανώς οργίασε η νοθεία, όπως κατήγγειλαν οι διεθνείς παρατηρητές.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: