Εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ η START II

  • Νίκη για τον Ομπάμα
Η έγκριση της START έδωσε ανάσα στον Μπαράκ Ομπάμα
Η έγκριση της START έδωσε ανάσα στον Μπαράκ Ομπάμα   

Ουάσινγκτον
  • Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συνθήκη START II για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση εξασφάλισε τη θετική ψήφο τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

Υπέρ της συνθήκης ψήφισαν 71 γερουσιαστές και κατά 26. Η επικύρωση χρειαζόταν την πλειοψηφία δύο τρίτων για να εγκριθεί, την οποία δεν διαθέτουν οι Δημοκρατικοί που εξασφαλίζουν λιγότερους από 60 γερουσιαστές. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να περάσει η συνθήκη πριν από τη σύγκληση του νέου Κογκρέσου τον Ιανουάριο, στο οποίο η επιρροή της είναι μικρότερη, αν και πάλι έχει την πλειοψηφία.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου υπήρξαν πιέσεις, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, προς γερουσιαστές για να μεταβάλλουν την ψήφο τους. Προειδοποιούσε δε η κυβέρνηση ότι τυχόν απόρριψη της συνθήκης θα διατάρασσε τις σχέσεις με τη Μόσχα την ώρα που γίνεται μία προσπάθεια για τη βελτίωση μετά από περίοδο ψυχρότητας. Από την πλευρά της και η Μόσχα κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος και προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις από την απόρριψη της START II.

Η ρωσική Δούμα θα κληθεί να ψηφίσει την START τις επόμενες ημέρες, αν και μάλλον δεν υπάρχει το ενδεχόμενο απόρριψης. Σύμφωνα με τους όρους της START II, οι δύο χώρες θα περιορίσουν το οπλοστάσιο που κατέχουν και σταδιακά θα περιοριστούν στις 1550 κεφαλές από τις περίπου 2200 που κατέχουν σήμερα. Επιπλέον θα αρχίσουν και πάλι έλεγχοι στις βάσεις τους.

Σχετικά άρθρα

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: