Δικαστικό «χαστούκι» στο νόμο Μπερλουσκόνι για την παράνομη μετανάστευση

  • Προέχει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η ιταλική κυβέρνηση καλεί τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με παράνομους μετανάστες να τους καταγγείλουν στις Αρχές
Η ιταλική κυβέρνηση καλεί τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με παράνομους μετανάστες να τους καταγγείλουν στις Αρχές 

Ρώμη, Ιταλία
  • Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι οι παράνομοι μετανάστες που ζουν σε κατάσταση ένδειας δεν μπορούν να τιμωρούνται, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπακούουν σε εντολές απέλασης.

Κατ’ αυτό τον τρόπο οι Ιταλοί δικαστές κρίνουν αντισυνταγματικό σκέλος της αμφιλεγόμενης «δέσμης μέτρων για την ασφάλεια», με την οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ποινικοποίησε την παράνομη μετανάστευση ξεσηκώνοντας κατακραυγή.

Η ιταλική Δικαιοσύνη κρίνει ότι όταν υπάρχουν «βάσιμες αιτίες», οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής μπορούν να μην είναι σε θέση να υπακούσουν σε απόφαση απέλασης. Μία από αυτές είναι η αντικειμενική κατάσταση ένδειας.

Τα μέλη του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέτασαν την περίπτωση μιας 40χρονης αλλοδαπής χωρίς άδεια παραμονής, η οποία δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά τα αλλεπάλληλα διατάγματα απέλασης.

Η γυναίκα ζει σε αποθήκη κάτω από κοινόχρηστες σκάλες, χωρίς καλοριφέρ, παρά το ότι η θερμοκρασία είναι συνήθως υπό το μηδέν.

«Οι συνθήκες ένδειας στις οποίες ζει η γυναίκα αυτή αποτελούν σαφή αιτία που δεν της επιτρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα» τονίζουν οι δικαστές.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «παρά την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι με την τοποθέτησή του το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσφέρει μια «δικλείδα ασφαλείας» για μια πιο «μαλακή» εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης του Καβαλιέρε.

Ένας νόμος που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, διεθνών οργανώσεων και της Καθολικής Εκκλησίας, και προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια για παράνομο μετανάστη που παραμείνει στην Ιταλία παρά τα επανειλημμένα διατάγματα απέλασης. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: