Απειλεί με «ρήξη» για να κερδίσει ειδική σχέση

Η Αγκυρα αφήνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να οδηγούνται σε αδιέξοδο, ευελπιστώντας στο τέλος να εξασφαλίσει τα μέγιστα οφέλη για τα συμφέροντά της

Απειλεί με «ρήξη» για να κερδίσει ειδική σχέση
  • Σοβαρά και κρίσιμα διλήμματα για την Αθήνα προκαλεί το ουσιαστικό πάγωμα στο οποίο οδηγούνται πλέον οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., με υπευθυνότητα της ίδιας της Aγκυρας και τους υποστηρικτές της να προβάλλουν όλο και πιο πιεστικά την αλά καρτ και «τιμής ένεκεν» συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

Η Τουρκία, έχοντας βρει αρκετούς συμμάχους και εντός της Ε.Ε., έχει κάθε λόγο να αφήνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς έτσι και με την απειλή της οριστικής ρήξης των σχέσεων με την Ευρώπη ελπίζει ότι θα πετύχει τη διαμόρφωση μιας Ειδικήw Σχέσης που θα εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντά της.

  • Απροθυμία

Μια Σχέση που δεν θα επιβάλλει δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στο εσωτερικό της και συγχρόνως θα περιθωριοποιεί προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και αφορούν το Κυπριακό ή τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ενδεικτικό της απροθυμίας που εκδηλώνεται από τουρκικής πλευράς είναι ότι το Κεφάλαιο του Ανταγωνισμού, το οποίο φιλοδοξούσε να ανοίξει η βελγική προεδρία, παραμένει παγωμένο καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν φρόντισε να ανταποκριθεί στα κριτήρια (benchmarks) τα οποία έχουν τεθεί.

Το Σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. προειδοποιεί την Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε «πιο απαιτητικό στάδιο» και η επιτάχυνσή τους απαιτεί τον σεβασμό των συμβατικών υποχρεώσεών της, στις οποίες φυσικά περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Κύπρου.

Στην Ε.Ε. τείνει να καταστεί πια «κεκτημένο» η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, όχι μόνο με άλυτο το Κυπριακό και την παρουσία τουρκικών κατοχικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και με τη διατήρηση του casus belli.

Ηδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι δεν είναι η Ε.Ε. και η Σύνοδος Κορυφής το πεδίο για λύση του Κυπριακού αλλά εκείνο της συνεχιζόμενης διαδικασίας του ΟΗΕ.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι οι κ.κ. Χριστόφιας και Ερόγλου θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου, με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να προσπαθεί να δώσει «μαγική εικόνα» αισιοδοξίας. Είναι σαφές ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιδιώκει μέχρι το τέλος της άνοιξης είτε να δρομολογηθεί λύση είτε να διαπιστωθεί αδιέξοδο, οπότε μετά και τις εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο να αφαιρεθεί από τον ευρωπαϊκό δρόμο της το σημαντικότερο πολιτικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει: Το Κυπριακό.

Τότε από θέση ισχύος θα μπορεί να διαπραγματευθεί τη σχέση την οποία η ίδια επιθυμεί να έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την οποία μάλλον ευμενώς θα υποδεχθεί η Γαλλία και η Γερμανία…

Μπροστά σε τέτοιες σημαντικές και απρόβλεπτες εξελίξεις, η στρατηγική της Αθήνας δείχνει να εξαντλείται στην πρόταση του κ. Δρούτσα για Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία.

  • Μεγαλοϊδεατισμοί

Πρόταση που καμιά σχέση δεν έχει με το Ελσίνκι, καθώς πια αμφισβητείται πλήρως το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας να ενταχθεί ως κανονικό μέλος στην Ε.Ε. (ισότιμο π.χ. της Μάλτας, της Εσθονίας ή της Κύπρου) και μάλιστα να είναι έτοιμη να προσφέρει το οποιοδήποτε αντάλλαγμα για να το πετύχει…

Οι νεοοθωμανικοί μεγαλοϊδεατισμοί δεν χωράνε εύκολα στο κοστούμι του κράτους-μέλους της Ε.Ε. και ίσως η πρόταση του κ. Δρούτσα εξυπηρετεί μια τέτοια νέου τύπου εταιρική σχέση, όπου η Ε.Ε. θα συναντάται και θα συνομιλεί με την Τουρκία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη… Και την Ελλάδα να ελπίζει ότι η «προσφορά» της θα εκτιμηθεί και θα λειτουργήσει κατευναστικά σε Αιγαίο και σε Κύπρο…

  • ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΑΡΘΡΟ

Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ, Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, συνυπέγραψαν άρθρο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» την παραμονή του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με το οποίο εξέφραζαν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και καλούσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους να μην είναι η Ε.Ε. αυτή που γυρίζει τελικά την πλάτη στην Τουρκία…

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 17/12/2010

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: