Στις «χαμένες ψυχές» της Τιενανμέν αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης ο φυλακισμένος Λιού Σιαομπό

  • Σε μια άδεια καρέκλα…
Μια τεράστια αφίσα και μια άδεια καρέκλα για τον Λιού Σιαομπό. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ ακούμπησε το βραβείο στην άδεια καρέκλα μετά την ομιλία του
Μια τεράστια αφίσα και μια άδεια καρέκλα για τον Λιού Σιαομπό. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ ακούμπησε το βραβείο στην άδεια καρέκλα μετά την ομιλία του   

Όσλο, Νορβηγία
  • Ο Κινέζος διανοούμενος, Λιού Σιαομπό, αφιέρωσε -από το κελί του- το Νόμπελ Ειρήνης στις «χαμένες ψυχές» της εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιένανμεν. Ο Λιού Σιαομπό δεν πήγε στην τελετή απονομής στο Όσλο ενώ το ένα τρίτο των προσκεκλημένων χωρών δεν παρέστησαν μετά από πιέσεις της Κίνας. «Πολιτική φάρσα» χαρακτηρίζει το Πεκίνο τη βράβευση.

Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης διεξήχθη στο Όσλο χωρίς τον βραβευθέντα Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στη χώρα του, η οποία τον θεωρεί «εγκληματία». Μια άδεια καρέκλα, ένα τεράστιο πορτρέτο του που τον δείχνει χαμογελαστό και ένα από τα κείμενά του, το οποίο διάβασε η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, εκπροσώπησαν τον Λιού Σιαομπό.

«Μπορούμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό, η Κίνα με το 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμού της, κουβαλά τη μοίρα της ανθρωπότητας στους ώμους της» δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

«Εάν η χώρα αποδειχθεί ικανή να αναπτύξει μια κοινωνική οικονομία της αγοράς με πλήρη κοινωνικά δικαιώματα, αυτό θα έχει τεράστια ευνοϊκή επίδραση στον κόσμο. Εάν όχι, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν στη χώρα κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, με αρνητικές συνέπειες για όλους μας» πρόσθεσε.

«Ο Λιού δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος» δήλωσε ο Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.

«Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνει μια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του» προσέθεσε ο Γιάγκλαντ.

Μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής τοποθέτησε το βραβείο Νόμπελ στην άδεια καρέκλα του Λιού Σιαομπό. «Γεμάτος αισιοδοξία, κοιτάζω την έλευση μιας μελλοντικής, ελεύθερης Κίνας. Γιατί δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να θέσει τέλος στην ανθρώπινη αναζήτηση για ελευθερία και η Κίνα θα γίνει τελικά ένα έθνος που θα διοικείται από τον νόμο, και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κυριαρχούν» τονίζει ο Λιού Σιαομπό σε κείμενο που διάβασε η Λιβ Ούλμαν.

Ο Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «ανατροπή της κρατικής εξουσίας» αφού συνέταξε τη «Χάρτα 08», κείμενο που ζητεί τον εκδημοκρατισμό της Κίνας.

Ο 54χρονος Λιού Σιαομπό καταδικάστηκε στο τέλος του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.

Η Χάρτα 08 ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.

  • «Πολιτική φάρσα» λέει η Κίνα

Την αντίδρασή της στη βράβευση του Λιού Σιαομπό εξέφρασε εκ νέου η Κίνα, χαρακτηρίζοντας την απονομή ως «πολιτική φάρσα». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τσιάνγκ Γιου δήλωσε ότι η βράβευση δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κόσμου και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει τα ανεπτυγμένα κράτη.

«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι με οποιαδήποτε χώρα ή πρόσωπο που χρησιμοποιεί το Νόμπελ Ειρήνης για να ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή να καταπατήσει την νόμιμη κυριαρχία της Κίνας» πρόσθεσε. Το Πεκίνο έχει εξαπολύσει μια προσπάθεια «δυσφήμισης» του βραβείου, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις σε κυβερνήσεις πολλών χωρών να μην στείλουν εκπροσώπους στην απονομή των βραβείων.

Λίγες ώρες πριν την τελετή απονομής, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για τη σύλληψη 20 ακτιβιστών, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλες 120 περιπτώσεις κατ’ οίκον περιορισμού, απαγόρευσης ταξιδιών, αναγκαστικής μετακίνησης και άλλων μεθόδων εκφοβισμού. Η κινεζική κυβέρνηση μπλόκαρε πολλούς δικτυακούς τόπους ξένων μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη, παραμονή της τελετής βράβευσης του Λιου Σιαομπό στο Όσλο. Από τις 50 χώρες που έχουν προσκληθεί στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, σχεδόν το ένα τρίτο έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι απούσες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης δεν θα εκπροσωπηθούν στην τελετή, εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Κούβα, η Αίγυπτος , το Ιράκ, το Ιράν, το Καζακστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Τυνησία η Βενεζουέλα το Βιετνάμ και η Παλαιστινιακή Αρχή. Η Κολομβία, η Σερβία, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του «όχι», τελικά θα παραστούν.

  • Ανακοίνωση Ομπάμα

Τη λύπη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι ούτε στον Κινέζο διαφωνούντα Λιού Σιαομπό, ούτε στη σύζυγό του επετράπη να παραστούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο και κάλεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για την πρόοδο της δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Σιαομπό ενσαρκώνει παγκόσμιες αξίες και κάλεσε την Κίνα να τον απελευθερώσει το ταχύτερο δυνατό. «Ο κ. Λιού Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Λιού «μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται επίσης από την πρόοδο της δημοκρατίας, μια ανοιχτή κοινωνία και το κράτος δικαίου» σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. [Newsroom ΔΟΛ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: