Δεν ανανεώνεται το μορατόριουμ

A.P., Reuters

ΡΑΜΑΛΑ. Βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης στον αραβικό κόσμο αποτελεί η διαφαινόμενη κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή. Χθες, ο εκ των ανωτάτων αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, αμφισβήτησε για πρώτη φορά ανοικτά την ικανότητα των ΗΠΑ να εγγυηθούν για την ειρήνη στην περιοχή και αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος έχει πλέον εγκαταλείψει την ιδέα των απευθείας διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί διπλωμάτες επιβεβαίωναν ότι οι πιέσεις για ανανέωση του μορατόριουμ στην εποικιστική ανάπτυξη προς την ισραηλινή πλευρά δεν απέφεραν αποτέλεσμα και πως ως εκ τούτου καταβάλλονται προσπάθειες επιστροφής στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για προσχηματικούς, περισσότερο, λόγους.

«Η πολιτική των Αμερικανών άλλαξε εξαιτίας της ισραηλινής αδιαλλαξίας», δήλωσε ο κ. Ράμπο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση να πείσουν το Ισραήλ ότι οφείλει να διακόψει, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, την εποικιστική ανάπτυξη, τότε πολύ δύσκολα θα κατορθώσουν να το πείσουν να αποδεχτεί μια ισορροπημένη λύση του Παλαιστινιακού στη βάση της ίδρυσης των δύο κρατών».

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια να πειστεί η ισραηλινή κυβέρνηση να ανανεώσει το μορατόριουμ για 90 ημέρες εγκαταλείφθηκε για τρεις λόγους. Υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισαν ότι «πρώτον, οι Ισραηλινοί ήταν ανένδοτοι όσον αφορά την ανάπτυξη στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ δεύτερον δεν δίνονταν οι απαραίτητες εγγυήσεις πως το ζήτημα των συνόρων θα είχε διευθετηθεί στο συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να μην προκύψει εκ νέου θέμα με τους εποικισμούς». Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν, τέλος, ότι ο Λευκός Οίκος έκρινε «υπερβολικά» τα ανταλλάγματα που ζητούσε το Ισραήλ προκειμένου να συναινέσει στην παραχώρηση 20 μαχητικών νέας γενιάς τύπου F-35 και στη διαρκή υποστήριξη σε όλα τα όργανα του ΟΗΕ.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: