Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον Ουταρά ως πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από την Ακτή του Ελεφαντοστού να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα, κατά την οποία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουαταρά ανακηρύχθηκε νικητής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνώρισε τον Αλασάν Ουαταρά ως πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνώρισε τον Αλασάν Ουαταρά ως πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού

Χρειάστηκαν πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων για να πάρει το 15μελές Συμβούλιο την ομόφωνη απόφαση. Η Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Ουαταρά κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται σύμμαχος του αντιπάλου του, Λοράν Γκμπαγκμπό, ανέτρεψε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο περί νοθείας σε περιοχές του Βορρά. Ο Γκμπαγκμπό αρνείται να παραδώσει την εξουσία της χώρας, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Η Αφρικανική Ένωση και η Δυτικοαφρικανική περιφερειακή ένωση ECOWAS έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Ουαταρά. Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε την αναγνώριση του ECOWAS και κάλεσε τα μέλη του «να πιέσουν. . . ώστε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών».

Το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ επανέλαβε παράλληλα την απειλή να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος όποιου απειλήσει την ειρηνευτική διαδικασία ή προσπαθήσει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η συμφωνία για το ανακοινωθέν αυτό καθυστερούσε από την περασμένη Παρασκευή λόγω των επιφυλάξεων της Ρωσίας, που θεωρούσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δε θα έπρεπε να καθορίσουν ποιος κέρδισε τις εκλογές. Τόσο ο Γκμπαγκμπό όσο και ο Ουαταρά έχουν ορκιστεί πρόεδροι. Αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν κίνδυνο επανέναρξης του εμφυλίου στη χώρα. Η αβεβαιότητα ώθησε στο 12% το επιτόκιο του ευρωομόλογου 2,3 δις δολαρίων της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα ανασταλούν οι συνομιλίες για την παραγραφή χρεών ύψους 3 δις δολαρίων. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και σε υποστηρικτές των δύο υποψηφίων για την προεδρία από την 26η Νοεμβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 28 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 280, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, με ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ίσως είναι διπλάσιος.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: