«Στον επόµενο τόνο, αποκαλύψεις για την Ελλάδα»

  • Ο εκπρόσωπος του Wikileaks στα«ΝΕΑ»

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Χάρης Καρανίκας, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

  • «Πολύ σύντοµα, ίσως σε µερικές εβδοµάδες, θα αρχίσουµε να δίνουµε στη δηµοσιότητα τα τηλεγραφήµατα που προέρχονται από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Οµως µη µε ρωτήσετε για το περιεχόµενό τους ή τι αποκαλύπτουν. Με τη δηµοσίευσή τους θα τα µάθετε όλα µέσα σε λίγο καιρό από τώρα».

Τρίτη, 7 Δεκεµβρίου, 12.00 το µεσηµέρι. Ο ισλανδός ερευνητικός δηµοσιογράφος Κριστίν Χράφνσον, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Wikileaks πριν από λίγους µήνες όταν υπήρξαν οι πρώτες κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασµό και σεξουαλική επίθεση, περπατά βιαστικά στους δρόµους µιας βρετανικής µεγαλούπολης. «Εχω µόνο µερικά λεπτά για να µιλήσουµε, θα πρέπει να κάνουµε γρήγορα γιατί µε περιµένει πολλή δουλειά» λέει.

Εχουνπεράσει µόλις τριάντα λεπτά από τη σύλληψη του Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου που έφερε τα πάνω κάτω στις διπλωµατικές ισορροπίες του πλανήτη µε τις διαρροές των τηλεγραφηµάτων από 274 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ. Στις 11.30 ώρα Ελλάδος ο «κατηγορούµενος» είχε προκαθορισµένο ραντεβού µε τις βρετανικές αρχές και τώρα ο ισλανδός δηµοσιογράφος ξέρει ότι το κινητό του δεν θα σταµατήσει να χτυπάει. Τουλάχιστον όχι µέχρι τις 14 Δεκεµβρίου που ο 39χρονος Αυστραλός θα παραµένει υπό κράτηση και όλοι θα παίρνουν να µάθουν τι θα απογίνει µε τις αποκαλύψεις.

Οπως υποστηρίζει ο Χράφνσον, οι δικηγόροι του Wikileaks βρίσκονταν σε διαπραγµατεύσεις µε τη βρετανική αστυνοµία πριν ακόµη εκδοθεί το τελευταίο ένταλµα σύλληψης και ο Ασάνζ είχε επιλέξει να προχωρήσει στη συνάντηση που κανονίστηκε µε δική του πρωτοβουλία.

«Ο όρος παράδοση δεν είναι σωστός. Η συνάντηση ήταν µέρος µιας διαδικασίας συζητήσεων που έχουν αρχίσει µεταξύ των δικηγόρων και των αρχών» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της διάσηµης πλέον οργάνωσης στα «ΝΕΑ» και διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όσον αφορά τη «ροή των διαρροών», καθώς όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν από τη σύλληψη.

«Κατά τη διάρκεια των ερχόµενων εβδοµάδων θα υπάρξουν µεγάλες αποκαλύψεις για τα περισσότερακράτη» υποστηρίζει. Στο ερώτηµα αν το Ισραήλ θα είναι ο µεγάλος κερδισµένος της υπόθεσης καθώς δεν εκτίθεται προς το παρόν από τα τηλεγραφήµατα των αµερικανών διπλωµατών, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης απάντησε «ουδέν σχόλιο. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το περιεχόµενο µηνυµάτων τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόµη στη δηµοσιότητα».

Σεαντίθεση µετονιδρυτήτου Wikileaks, o Χράφνσον δεν έχει δεχθεί κάποια απειλή για τη ζωή του και δεν φοβάται µήπως του τύχει κάτι. Ακόµα και αυτές τις ώρες που η οργάνωσή του βρίσκεται στο µάτι ενός παγκόσµιου κυκλώνα πιέσεων και ενώ η φωτογραφία του έχει τυπωθεί στις µεγαλύτερες εφηµερίδες του κόσµου, περπατά στον δρόµο µόνος του, χωρίς να παίρνει κάποιες προφυλάξεις.

«Δεχόµαστε µία συνδυασµένη τροµακτική επίθεση από πολιτικές δυνάµεις και µεγάλες επιχειρήσεις. Πέρα από τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ και άλλων συµµάχων της, στο παιχνίδι µπήκε πρώτα η Amazon, που µας έβγαλε από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της. Επειτα η PayPal σταµάτησε να δέχεται χρήµατα από ανθρώπους που θέλουν να µας στηρίξουν οικονοµικά και τώρα η κατάσταση συνεχίζεται µε τη Mastercard. Πρόκειται για εξωφρενικές καταστάσεις, χωρίς προηγούµενο στη σύγχρονη Ιστορία» τονίζει λαχανιασµένος.

Η οργάνωση όµως δεν θα µείνει µε σταυρωµένα τα χέρια. «Θα εξαντλήσουµε κάθε νοµικό µέσο για να µη συνεχιστεί αυτός ο παραλογισµός. Ακόµη θα χρησιµοποιήσουµε τεχνικά µέσα για να αµυνθούµε στις επιθέσεις που γίνονται µέσω δικτύων. Οσο περνάει ο χρόνος όλο και περισσότεροι άνθρωποι µε τεχνικές γνώσεις υπολογιστών µας προσφέρουν έµπρακτα την υποστήριξή τους» λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Wikileaks.

Αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτηµα αν υπάρχει ένας υπόγειος πόλεµος µεταξύ χάκερ για την επιβίωση των ιστότοπων της οργάνωσης απ’ όπου δηµοσιεύονται τα τηλεγραφήµατα των αµερικανικών πρεσβειών – το µόνο που ανέφερε ήταν ότι προσπαθούν βρουν τρόπο µέχρι να διαδώσουν τις πληροφορίες τους και στην Κίνα, όπου επικρατεί πλήρης λογοκρισία. «Χρειαζόµαστε την υποστήριξη του κόσµου για να παραµείνουµε δυνατοί και να µπορέσουµε πολεµήσουµε για τις ελευθερίες των πολιτών και το δικαίωµά τους να γνωρίζουν την αλήθεια» απάντησε ο Χράφνσον στο ερώτηµα γιατί τελικά τα κάνουν όλα αυτά.

  • «Παίρνει χρήµατα από τα καρτέλ»

ΒΕΒάΙοΙ οτΙ ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα χρηµατοδοτείται από εµπόρους ναρκωτικών και τον οµόλογό του της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες εµφανίζονται αµερικανοί διπλωµάτες, σύµφωνα µε απόρρητα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που έχει στην κατοχή του ο ιστότοπος Wikileaks και δηµοσιοποίησε η εφηµερίδα «El Pais». «Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και οι Σαντινίστας λαµβάνουν τακτικά χρήµατα από τους διεθνείς εµπόρους ναρκωτικών για τη χρηµατοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN)», γράφει σε τηλεγράφηµά του προς το Στέιτ Ντιπάρτµεντ ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωµένων Πολιτειών στη Μανάγκουα, Πολ Τρίβελι.

Σύµφωνα µε τον αµερικανό διπλωµάτη, σε αντάλλαγµα ο Ορτέγκα ζητούσε από τους δικαστές να αφήνουν ελεύθερους εµπόρους ναρκωτικών που πέφτουν στα χέρια της Αστυνοµίας και των δυνάµεων του στρατού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το 1984, στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία της Νικαράγουας, ο Ντανιέλ Ορτέγκα είχε διαπραγµατευτεί µια συµφωνία µε τον κολοµβιανό λαθρέµπορο Πάµπλο Εσκοµπάρ. Ο Ορτέγκα «παρείχε άσυλο για πολλούς µήνες στον Εσκοµπάρ, όταν ο τελευταίος διέταξε τη δολοφονία του κολοµβιανού υπουργού ∆ικαιοσύνης», υπογραµµίζει ο πρώην πρεσβευτής. Το αντάλλαγµα ήταν «πολλά χρήµατα και µετρητά». Οι αποκαλύψεις του Wikileaks προκαλούν τα πρώτα ρήγµατα στις διπλωµατικές σχέσεις των ΗΠΑ µε τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν αρχίσει να κρατούν αποστάσεις, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του αµερικανικού Πενταγώνου, χωρίς να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές. Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι οι σχέσεις των Ηνωµένων Πολιτειών δεν πρόκειται να διαταραχθούν µε βασικούς συµµάχους τους.

  • Παρασκηνιακή µάχη για να εµποδίσουν τους ισλαµιστές να πάρουν όπλα

Δράση στο παρασκήνιο είχε αναλάβει η Ουάσιγκτον για να εµποδίσει τη µεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία σε ισλαµικές οµάδες στη Μέση Ανατολή, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της «Guardian» το οποίο επικαλείται απόρρητα αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα τα οποία διέρρευσαν µέσω Wikileaks.

Χρησιµοποιώντας πληροφορίες από µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, οι Ηνωµένες Πολιτείες άσκησαν σε πολλές περιπτώσεις πίεση σε αραβικές χώρες να µη συνδράµουν το λαθρεµπόριο όπλων µε αποδέκτες την παλαιστινιακή Χαµάς ή τη Χεζµπολάχ στον Λίβανο. Τον Ιανουάριο του 2009 η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε το Σουδάν να µην επιτρέψει την παράδοση ιρανικών όπλων σε ανθρώπους της Χαµάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλευρό των Αµερικανών βρέθηκαν αρκετές αραβικές χώρες επικαλούµενες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σύµφωνα µε την «Guardian», η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, το Οµάν και το Τσαντ πληροφορήθηκαν τα σχέδια των Ιρανών και προειδοποίησαν ότι ενδεχόµενες παραδόσεις όπλων θα παραβίαζαν τα ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών που απαγορεύουν τις εξαγωγές όπλων από το Ιράν. Στις αιτιάσεις αυτές, το Σουδάν απάντησε χθες ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκε αποστολές όπλων για το Ιράν ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οργάνωση.

Πάντως, ο ισχυρισµός για την ανάµειξη του Σουδάν σε εξαγωγές όπλων προς τη Χαµάς συµπίπτει µε το αίτηµα που είχε υποβάλει η κυβέρνηση του Χαρτούµ να αφαιρεθεί από τη λίστα της Ουάσιγκτον µε τις χώρες που υποθάλπουν την τροµοκρατία. Το αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS είχε µεταδώσει τον Μάρτιο του 2009 ότι ισραηλινό αεροσκάφος είχε επιτεθεί δυο µήνες νωρίτερα σε κονβόι αυτοκινήτων που υποτίθεται ότι µετέφεραν όπλα στο Σουδάν. Το φορτίο προοριζόταν για τη Χαµάς και από την ισραηλινή επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από τριάντα άτοµα. Στη συνέχεια το Χαρτούµ είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για δύο αεροπορικές επιδροµές στο έδαφός του από τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά περίπου 90 άνθρωποι.

  • Είχαν γράψει σενάριο πολέµου µε τη Ρωσία

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δηµητρολόπουλος

 

  • Μυστικό σχέδιο για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής από τη Ρωσία είχε εκπονήσει το ΝΑΤΟ, ενώ η Πολωνία ζητούσε από τις ΗΠΑ να πατήσει η «αµερικανική µπότα» στο έδαφός της. «Θέλουµε να µάθουµε το σχέδιο», λέει η Μόσχα που δηλώνει έκπληκτη.

Παράτοάνοιγµα του Μπαράκ Οµπάµα προς τοΚρεµλίνο, οι Ηνωµένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύµµαχοί τους είχαν γράψει ένα σενάριο πολέµου µε αντίπαλο τη Ρωσία. Οπως αποκαλύπτεται από απόρρητα τηλεγραφήµατα αµερικανών διπλωµατών, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία ή την Πολωνία θα αναλάµβαναν δράση εννέα µεραρχίες του ΝΑΤΟ αποτελούµενες από αµερικανικές, βρετανικές, γερµανικές και πολωνικέςδυνάµεις. Από θαλάσσης,αµερικανικά και βρετανικά πολεµικά πλοία θα επιχειρούσαν µε βάση λιµάνια στη Βόρεια Πολωνία και τη Γερµανία. Μάλιστα, οι πρώτες ΝΑΤΟϊκές ασκήσειςµε βάση αυτό το σενάριο πρόκειται να πραγµατοποιηθούν στη Βαλτική Θάλασσα τον επόµενο χρόνο, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές που επικαλείται η εφηµερίδα «Guardian». Η απόφαση για τηνεκπόνηση του σχεδίου φαίνεται να λήφθηκε στις αρχές αυτού του χρόνου. Αν και η Ουάσιγκτον τείνειχείρα φιλίας προς τη Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια και η σχέση των δύο πλευρών ενισχύθηκε µε τηνπαρουσία του ρώσου προέδρου Ντµίτρι Μεντβέντεφ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το ΣτέιτΝτιπάρτµεντ κάθε άλλο παράαπέκλειε το ενδεχόµενο «άσκοπωνεντάσεων» µε τη Μόσχα. Το σχέδιο προστασίας εκπονήθηκε στην έδρα της συµµαχίας στο Βέλγιο από αµερικανούςκαι γερµανούς αξιωµατούχους. Σύµφωνα µε τηλεγράφηµα που υπογράφει η αµερικανίδαυπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, το σχέδιο σηµατοδοτεί την αρχή µιας γενικότερης αναθεώρησης των αµυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Από άλλα τηλεγραφήµατα προκύπτει ότι αξιωµατούχοι των χωρών της Βαλτικής ανησύχησαν ιδιαίτερα µετά τη ρωσικήεπέµβαση στη Γεωργίατον Αύγουστο του 2008.«Τα γεγονότα της Γεωργίας κυριάρχησαν στην επικαιρότητα εδώ όπως σπάνια έχει συµβεί»,αναφέρεται σε τηλεγράφηµα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρίγα. Οι αµερικανοί διπλωµάτες συνέστησαν στις τρεις χώρες να παραµείνουν ήρεµες για να µην ερεθίσουν τη Ρωσία.

Υπό τον φόβο της Ρωσικής Αρκούδας ζούσε και η Πολωνία, η οποία φέρεται να ζήτησε την παρουσίατης «βορειοαµερικανικής µπότας» στο έδαφός της, ενώ οτότε πολωνός υπουργός Αµυνας Μπόγκνταν Κλιτς είχε µεταφέρει την πρόθεση της κυβέρνησήςτου να παραχωρήσει στις αµερικανικές δυνάµεις τρεις στρατιωτικές βάσεις. Η Ρωσία εξέφρασε χθες την έκπληξή της για το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει να έρθει σε γνώση του περιεχοµένου του.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συµµαχία και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή η µία για την άλλη, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποστολή του ΝΑΤΟ είναι η προστασία των µελών της. Οι χώρες της Βαλτικής εντάχθηκαν στις ΝΑΤΟϊκές δοµές το 2004.

  • Η Πολωνία φέρεται να ζήτησε την παρουσία της «βορειοαµερικανικής µπότας» στο έδαφός της

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: