Μετά τη Βραζιλία και η Αργεντινή αναγνώρισε την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος

  • «Λυπηρή απόφαση» λέει το Ισραήλ
Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα και η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες
Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα και η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες

Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή
  • Λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση από τη Βραζιλία και η Αργεντινή προχώρησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης «ως ένα κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο εντός των συνόρων του 1967» προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, σε επιστολή της προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ανακοινώνει ότι η χώρα της «αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως ένα κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο εντός των συνόρων του 1967». Στην ίδια ενέργεια είχε προβεί την Παρασκευή και η Βραζιλία. 

Εντωμεταξύ και η Ουρουγουάη θα αναγνωρίσει το 2011 την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρομπέρτο Κόντε, μετά από την ανακοίνωση της Αργεντινής και της Βραζιλίας.

«Επιθυμούμε να ανοίξουμε μια διπλωματική εκπροσώπηση μας στην Παλαιστίνη βεβαίως στη Ραμάλα», δήλωσε ο κ. Κόντε και συνέχισε λέγοντας ότι «το γνωστοποιήσαμε στην Παλαιστινιακή Αρχή με την ευκαιρία δύο επισκέψεων το 2010. Φυσικά η Ουρουγουάη θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με αυτόν της Αργεντινής».

Πάντως την πρόθεση της χώρας ως προς αυτό είχε εκφράσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα που είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του «είναι πολύ πιθανό» να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έκρινε ως «λυπηρή και απογοητευτική» την απόφαση της Αργεντινής.

«Η λυπηρή απόφαση αυτή δεν συμβάλει σε τίποτε ώστε να αλλάξει η κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, Γιγκάρ Παλμόρ. «Είναι μια δήλωση απογοητευτική και αντίθετη με το πνεύμα των συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνων καθώς και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι «εάν η Αργεντινή θέλει πραγματικά να έχει μια αληθινή συνεισφορά υπέρ της ειρήνης, υπάρχουν άλλοι τρόποι». [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό]

Σχετικά άρθρα

Η Βραζιλία αναγνώρισε παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 04/12/2010

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: