Διαφθορά στο παλάτι του Μαρόκου, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο

  • Αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που περιλαμβάνεται στο υλικό των διαρροών του Wikileaks καταγγέλλει το παλάτι του Μαρόκου για εκτεταμένη διαφθορά.
  • Τηλεγράφημα του αμερικανικού προξενείου στην Καζαμπλάνκα κατήγγειλε τις «πιέσεις» που ασκούνται από το περιβάλλον του βασιλιά του Μαρόκου για την καταβολή σε αυτό προμηθειών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στεγαστικού τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

Στο τηλεγράφημα που περιλαμβάνεται στο υλικό του WikiLeaks και στάλθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, με τίτλο «οι πιέσεις του παλατιού επηρεάζουν τον τομέα της στέγης» περιγράφεται η περιπέτεια ενός επιχειρηματία που ήθελε να επενδύσει σε οικοδομικό σχέδιο στο Μαρόκο.

Αφού αρνήθηκε να συνεταιρισθεί με εταιρεία που ανήκει στην βασιλική οκογένεια, το επενδυτικό του σχέδιο παρέλυσε και στη συνέχεια αναβίωσε αφού δέχθηκε να οργανώσει επίσκεψη σε μία χώρα του Κόλπου όπου διέθετε πολλές επαφές, «για να προσπαθήσει να δώσει ώθηση στην επένδυση στο Μαρόκο» .

Σύμφωνα με τον συνομιλητή του Αμερικανού διπλωμάτη, «οι κύριες αποφάσεις στον τομέα των επενδύσεων λαμβάνονται στην πραγματικότητα από τρία άτομα: τον Φουάντ Αλ-Χίμα, πρώην υπουργό Εσωτερικών που διατηρεί την ηγεσία του Κόμματος της Αυθεντικότητας και του Νεωτερισμού, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του βασιλιά και ο ίδιος ο βασιλιάς» .

Σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα, «η επιρροή και τα εμπορικά συμφέροντα του βασιλιά και ορισμένων από τους συμβούλους του βρίσκονται στην πράξη σε όλα τα εδώ μεγάλα οικοδομικά σχέδια». Πρώην Αμερικανός πρεσβευτής που διατήρησε «στενή επαφή» με το βασιλικό παλάτι διαμαρτυρήθηκε επίσης προς τον γενικό πρόξενο στην Καζαμπλάνκα «για την ανησυχητική απληστία των μελών του περιβάλλοντος του Μοχάμεντ VI», σύμφωνα με το περιεχόμενο του ιδίου εγγράφου. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: