Προσδοκίες για τολμηρές κινήσεις Τρισέ

  • Δεν απέκλεισε ακόμη και την έκδοση ευρωομολόγου
  • Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν μέσω του ΔΝΤ την Ευρωζώνη

Με τις αγορές να θέτουν πλέον στο στόχαστρο το σύνολο της Ευρωζώνης και τους Ευρωπαίους πολιτικούς να συνεχίζουν -διπλωματικά, πάντα- τις αλληλοκατηγορίες, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επιχειρούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ο φόβος μετάδοσης της κρίσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του οπλοστασίου για την προστασία του ευρώ, σημείωνε το πρακτορείο Bloomberg. Την αντεπίθεση «κήρυξε» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δεν απέκλεισε την έκδοση ευρωομολόγων με την χαρακτηριστική φράση «ποτέ μη λες ποτέ», ενώ προειδοποίησε τις αγορές ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμούν τη δέσμευση της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση».

Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, που είχε αποφασίσει να αποσύρει σταδιακά. Πολλοί μάλιστα αναλυτές αναμένουν τη λήψη απόφασης για νέες αγορές ομολόγων ακόμη και σήμερα, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ. Αυτή η ανάγνωση προκάλεσε μία μικρή αποκλιμάκωση στις πιέσεις στο ευρώ, ενώ συγκράτησε το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών και τις τιμές των ασφάλιστρων κινδύνου των ομολόγων τους. Ωστόσο, η απόδοση της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας εκτοξεύθηκε σε νέα ύψη, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι η χώρα θα είναι η επόμενη που θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Τον κ. Τρισέ ακολούθησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο μηχανισμός θα εκδώσει τον επόμενο μήνα ομόλογα ύψους 5 – 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία.

Τα 440 δισ. ευρώ

Ο κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι τα 440 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός είναι αρκετά για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν την επέκταση του μηχανισμού με δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από το ΔΝΤ, καθώς, όπως εξηγούσε, «αν υπάρξει μετάδοση, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία». Χθες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν και «παρακολουθούν από κοντά» την ευρωπαϊκή κρίση.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να διασκεδάσει την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη συμμετοχή τους στον μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων της Ευρωζώνης. Σε χθεσινό σημείωμα, διευκρινίζει ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα προβλέπει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων, με ενίσχυση του πλαισίου οικονομικής εποπτείας στην Ε.Ε. Αποσαφηνίζει, δε, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασίζεται «κατά περίπτωση» και σύμφωνα με τις «συνήθεις πρακτικές του ΔΝΤ». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν «αυτόματες λύσεις» και «εξαρχής απαιτήσεις» και ότι η μορφή που θα λάβει η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν πρόκειται για πρόβλημα ρευστότητας, όπως χαρακτήρισε ο κ. Τρισέ την ελληνική και ιρλανδική κρίση, η ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα παρέχεται υπό την αίρεση ενός προγράμματος προσαρμογής και οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα ενθαρρύνονται να διατηρούν την κάλυψή τους. Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για κρίση φερεγγυότητας, δηλαδή βιωσιμότητας του χρέους, τότε η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους ιδιώτες πιστωτές της ένα συνολικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πρακτικές του ΔΝΤ, με δυνατότητα παροχής βοήθειας από τον Μηχανισμό.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: