ΙΑΕΑ: «Αμεροληψία» προς το Ιράν παρά τις διαρροές της WikiLeaks

  • Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τονίζει την αμεροληψία του, όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο τόνισε σήμερα την αμεροληψία του, ενώ ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που δόθηκε στην δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Wikileaks τον περιγράφει ως φιλοαμερικανό, ιδίως όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα.

«Οι εκθέσεις μου περιέχουν μόνο γεγονότα και θα συνεχίσω να βασίζω τις αναφορές μου στα γεγονότα», δήλωσε στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΑΕΑ, που πραγματοποιείται έως την Παρασκευή στη Βιέννη.

Αυτό το τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τον ιστότοπο Wikileaks αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον τον θεωρεί σταθερά στο στρατόπεδό της σε καίρια ζητήματα, όπως το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η πληροφορία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί μεταξύ του επικεφαλής της ΙΑΕΑ και της Τεχεράνης.

Ο Ιάπωνας διπλωμάτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην ΙΑΕΑ πέρυσι, αρνήθηκε εξάλλου να σχολιάσει άμεσα ένα άλλο τηλεγράφημα που αναφέρει ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, που είχε επιστρέψει από επιθεώρηση ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης, είχε ενημερώσει Αμερικανούς διπλωμάτες.

Ο Αμάνο θεώρησε «ανάρμοστο» το να συζητήσει το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος, αλλά τόνισε ότι «η επικοινωνία με τα κράτη μέλη είναι μέρος της καθημερινής εργασίας. Δεν υπάρχει κάτι το κακό σε αυτό», τόνισε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΙΑΕΑ έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ασχολούμαστε με δύσκολα θέματα, με ευαίσθητα θέματα, βεβαίως, αλλά χωρίς να μοιραζόμαστε εμπιστευτικές πληροφορίες», σημείωσε. «Η οδηγία αυτή έχει δοθεί σε όλο το προσωπικό» της Υπηρεσίας, πρόσθεσε. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: