Δημοψήφισμα για τους Αβορίγινες στην Αυστραλία

  • Η Αυστραλία θα οργανώσει πανεθνικό δημοψήφισμα για την ένταξη στο Σύνταγμα της χώρας ειδικής παραγράφου για τους Αβορίγινες προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της πλέον παραμελημένης κοινότητας στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.

«Η κυβέρνηση Γκίλαρντ έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στους Αυστραλούς ιθαγενείς και μη, διοργανώνοντας δημοψήφισμα για το θέμα αυτό», πρόσθεσε η ίδια.

Η Αυστραλία βρίσκεται ενώπιον «μίας ευκαιρίας που δεν παρουσιάζεται παρά μία φορά στα 50 χρόνια», επισήμανε η κ. Γκίλαρντ.

Από τα συνολικά 44 δημοψηφίσματα που έχουν οργανωθεί από το 1901, μόλις οκτώ έτυχαν της επιδοκιμασίας της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Η Γκίλαρντ τόνισε πως είναι πρωταρχικής σημασίας να υπάρξει συναίνεση πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο δεν πρόκειται να προκηρυχθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένα έτος.

Μία επιτροπή ειδικών θα εξετάσει το θέμα και θα καταθέσει την έκθεσή της έως τα τέλη του 2011.

Το Φεβρουάριο του 2008, στη διάρκεια μίας ιστορικής ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ο Εργατικός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη εξ ονόματος της Αυστραλίας από τους Αβορίγινες για τις αδικίες που υπέστησαν κατά τους δύο αιώνες της ιστορίας της χώρας.

Στην Αυστραλία ζουν 550 χιλιάδες Αβορίγινες οι οποίοι συγκροτούν το 2,7% του συνολικού πληθυσμού. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι σκληρές και η κοινότητά τους μαστίζεται από αλκοολισμό, κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, ανεργία, ενώ πολλοί εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: