Καμπότζη: κολαστήριο με χρήμα της UNICEF

  • Τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ έχουν «επενδύσει» στη δημιουργία στρατοπέδου κράτησης φορείς στην Καμπότζη, όπου, με το πρόσχημα της «κοινωνικής αρωγής», κρατούν άτομα για μήνες, χωρίς δίκη, βιάζοντας και ξυλοκοπώντας τα, κάποιες φορές μέχρι θανάτου.

Το ίδρυμα Πρέι Σπιου, περίπου 20 χλμ. έξω από την Πνομ Πενχ, περιγράφεται επισήμως ως «κέντρο κοινωνικών υποθέσεων» που παρέχει βοήθεια σε θέματα εκπαίδευσης και υγείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μια μυστική φυλακή, όπου μεταφέρονται πολίτες «ανεπιθύμητοι», συνηθέστερα χρήστες ναρκωτικών, εκπορνευόμενοι ή άστεγοι και κρατούνται επί μήνες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ανδρες, γυναίκες και παιδιά στεγάζονται στο ίδιο κτίριο, κακοποιούνται, τους δένουν με καλώδια ή τους απειλούν με όπλα ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι κοινή πρακτική ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου από φύλακες ή οι ομαδικοί βιασμοί από συμμορίες.

Ωστόσο, ο τομέας που ελέγχει το συγκεκριμένο κέντρο εξακολουθεί να χρηματοδοτείται απευθείας από τη UNICEF και να υποστηρίζεται από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Την ώρα που σοκαριστικές μαρτυρίες πρώην «κρατουμένων» είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της βρετανικής «Guardian», ο επικεφαλής της UNICEF στην Καμπότζη αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα, ενώ η οργάνωση σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι παρέχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στους κυβερνητικούς φορείς του τομέα κοινωνικών υπηρεσιών, σε κέντρα και σε θεσμούς που ασχολούνται με την πρόνοια και την προστασία των παιδιών, αλλά στο συγκεκριμένο ίδρυμα δεν παρέχει απευθείας βοήθεια. Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: The Guardian), Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: