Ψηφίστηκε ο νόμος παρά τις αντιδράσεις στη Γαλλία

  • Η διαμαρτυρία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μετατρέπεται σε άτακτη εξέγερση

The Economist

Με ψήφους 177 υπέρ έναντι 153 κατά, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε εσπευσμένα αργά το βράδυ της Παρασκευής το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αψηφώντας τις αντιδράσεις των συνδικάτων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιτάχυνε τις διαδικασίες έγκρισης του νομοσχεδίου από το Σώμα, θεωρώντας ότι οι διαδηλώσεις θα καταλαγιάσουν εφόσον το ζήτημα κλείσει άμεσα. Παρά ταύτα, για να γίνει η μεταρρύθμιση νόμος πρέπει να εγκριθεί ταυτοχρόνως από την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα της εβδομάδας. Επισημαίνεται δε, ότι πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερουσία, οι μαθητικές ενώσεις είχαν προαναγγείλει νέες μαζικές κινητοποιήσεις για την Τρίτη, ενώ τα εργατικά συνδικάτα κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία στις 28 Οκτωβρίου.

Πού, όμως, βασίζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία της δεξιάς κυβέρνησης, ότι το κύμα των διαδηλώσεων θα εξασθενήσει; Οι Γάλλοι είναι πράγματι μαθημένοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην προσωρινή αναστάτωση που τις ακολουθεί.

Οι ελλείψεις στα καύσιμα και οι καθημερινές συγκρούσεις ταραχοποιών στοιχείων με την αστυνομία, ωστόσο, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η οργανωμένη διαμαρτυρία κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια μετατρέπεται σε άτακτη εξέγερση και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο μέσος Γάλλος δεν ανησυχεί γι’ αυτή την εξέλιξη.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι εξαιρουμένων των ταραχών στα διυλιστήρια της Γκρανπουί, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και απεργών, οι διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικές. Παρ’ όλα αυτά, η ατμόσφαιρα στους δρόμους ήταν πιο εκρηκτική από ποτέ. Οι λόγοι για τους οποίους η αντιπαράθεση συνδικάτων και κυβέρνησης πήρε δραματική τροπή σχετίζονται αφενός με τις ελλείψεις στα καύσιμα και αφετέρου με τις πρακτικές αντάρτικου που υιοθέτησε μερίδα των διαδηλωτών.

Αυτήν την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα 12 διυλιστήρια της χώρας απήργησαν και σε πολλές περιπτώσεις απέτρεψαν την έξοδο βυτιοφόρων από αυτά. Αποτέλεσμα; Η πρόκληση πανικού. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι οδηγοί πήγαιναν από πρατήριο σε πρατήριο αναζητώντας λίγη βενζίνη, η κυβέρνηση επέμενε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Την ίδια στιγμή, 379 λύκεια της Γαλλίας τελούσαν υπό κατάληψη από την Τρίτη. Οι μαθητές μπορεί να μην επηρεάζονται άμεσα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πλην όμως θεωρούν ότι αν οι 60χρονοι πρέπει να εργαστούν δύο επιπλέον χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, τότε εκείνοι θα υποχρεωθούν να περιμένουν μια διετία ακόμα προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας. Πιο ανησυχητική από τον «οικονομικό αναλφαβητισμό» των μικρών Γάλλων, πάντως, είναι η καταστροφική μανία κάποιων εξ αυτών.

Ο κ. Σαρκοζί επιμένει ότι η μεταρρύθμιση διασφαλίζει τις συντάξεις των επόμενων γενεών και πιστεύει ότι η απέχθεια του μέσου πολίτη για τις πρωτοφανείς ταραχές σε συνδυασμό με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία θα εξασθενίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Από την πλευρά τους, όμως, οι ηγέτες των συνδικαλιστών θεωρούν ότι αν υποχωρήσουν θα στιγματιστούν ως αναξιόπιστοι. Απαντες δε θυμούνται ότι οι μαχητικές διαδηλώσεις των φοιτητών το 2006 είχαν υποχρεώσει την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, μολονότι αυτός είχε ήδη ψηφιστεί.

«Ταραξίες» με λευκά ποινικά μητρώα

Τις περιπτώσεις τεσσάρων συλληφθέντων για βίαια επεισόδια την Τρίτη και την Τετάρτη στη Λυών εξέτασε το δικαστήριο της πόλης, σκιαγραφώντας το προφίλ του «ταραξία» και ανατρέποντας την επικρατούσα αντίληψη που θέλει τα άτομα αυτά να προέρχονται από τις τάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Οι τέσσερις συλληφθέντες ήταν άγνωστοι στις αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή, χάρη στα λευκά ποινικά μητρώα τους και παρά τις δηλώσεις του νομάρχη για τους 170 προσαχθέντες: «Aλήτες που ήρθαν από τα προάστια, με πλούσια ποινικά μητρώα, έτοιμοι να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για λεηλασία».

Ολοι οι συλληφθέντες ομολόγησαν τις πράξεις τους.

Ο 26χρονος Ρομέν, άνεργος πατέρας δύο παιδιών, τιμωρήθηκε με 4 μήνες με αναστολή. Ο 19χρονος Αμαντού, άνεργος και αυτός, ομολόγησε ότι πέταξε πέτρα κατά των ΜΑΤ, ενώ ο 18χρονος Αϊμέντ έριξε πέτρα στο τμήμα.

Η 19χρονη Σουμιά ομολόγησε ότι «τροφοδότησε» τη φωτιά στον κάδο, ενώ τιμωρήθηκε με μεγαλύτερη αυστηρότητα (έξι μήνες με αναστολή), καθώς το δικαστήριο εκτίμησε ότι η πράξη της στρεφόταν κατά εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: