Ενας μικρός «πρίγκιπας» στην Κίνα

  • Ο εν αναμονή πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανήκει στην ελίτ της χώρας

The Economist

Τα κινεζικά Μέσα ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα, τον διορισμό του Σι Τζινπίνγκ, του αντιπροέδρου της χώρας, σε ένα σημαντικό στρατιωτικό αξίωμα. Η προαγωγή του παγιώνει τη θέση του κ. Σι ως του ανθρώπου, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα της χώρας, σε δυο χρόνια, όταν ο νυν πρόεδρος Χου Ζιντάο θα αποσυρθεί. Στο τέλος του τετραήμερου ετήσιου συνεδρίου της, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο Πεκίνο, ανακοίνωσε τον διορισμό του κ. Σι στη θέση του αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Ο κ. Χου είναι σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής, καθώς επίσης ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Κίνας.

Ο 57χρονος κ. Σι θεωρείτο από καιρό ηγέτης εν αναμονή. Αλλά επειδή τα πράγματα στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής είναι σπανίως ξεκάθαρα, ο νέος διορισμός αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η άνοδος του κ. Σι προς τα ανώτερα κλιμάκια συνεχίζεται. Ο ίδιος ο κ. Χου διορίστηκε αντιπρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής δυο χρόνια, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δικής του ανόδου στην κορυφή.

Ο κ. Σι έχει υπηρετήσει σε κορυφαίες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις στις επαρχίες Ζεζιάνγκ και Φουτζιάν και στην πόλη της Σαγκάης. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, το οποίο δημοσιοποίησε το επίσημο πρακτορείο Ξινχουά, ο κ. Σι διετέλεσε αξιωματικός του στρατού από το 1979 έως το 1982. Στο βιογραφικό του, δίνεται επίσης έμφαση στη συμμετοχή του σε στρατιωτικές και αμυντικές επιτροπές, κατά τη διάρκεια της ανόδου του στις διάφορες βαθμίδες εξουσίας. Ωστόσο, δεν προκύπτει ότι οι στρατιωτικές υποθέσεις ήταν ποτέ το πρωταρχικό στοιχείο της δουλειάς του. Προοριζόταν για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.

Οπως και ο κ. Χου πριν από αυτόν, ο κ. Σι έχει αποκαλύψει ελάχιστα τις πολιτικές του απόψεις. Αν και όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες εκδηλώνουν την αφοσίωσή τους στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική σταθερότητα και την παραμονή του κόμματος στην εξουσία υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ τους, σε ποικιλία πολιτικών θεμάτων. Κεντρικά ανάμεσά τους είναι τα ερωτήματα αναφορικά με τον βαθμό εμπλοκής της κυβέρνησης στην οικονομία, το εύρος του επιτρεπτού πολιτικού φιλελευθερισμού και την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της ανώτερης και της κατώτερης τάξης στην Κίνα και τους πολίτες των αστικών και αγροτικών περιοχών. Ο κ. Σι έχει τηρήσει τις ισορροπίες σ’ αυτές τις συζητήσεις, όπως αποκαλύπτουν οι μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις του.

Ενα πράγμα γνωστό για τον κ. Σι είναι ότι ανήκει σε μια τάξη αξιωματούχων, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Κίνα ως «μικροί πρίγκιπες»: τα παιδιά πρώην κορυφαίων ηγετών. Ο πατέρας του, ο Σι Ζονγκξουν ήταν επιφανής ηγέτης της επαναστατικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της ανόδου των κομμουνιστών στην εξουσία στις δεκαετίες του 1930-40. Ο πατέρας Σι διετέλεσε αργότερα κυβερνήτης της επαρχίας Γκουανγκτόνγκ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Κίνα.

Ωστόσο, η νεότητα του Σι Τζινπίνγκ δεν ήταν γεμάτη προνόμια. Ο πατέρας του, όπως πολλοί άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στη δεκαετία του 1960, εκδιώχθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και ο Σι Τζινπίνγκ πέρασε πολλά δύσκολα χρόνια στην κινεζική επαρχία. Αργότερα, επέστρεψε στο Πεκίνο και φοίτησε στο πανεπιστήμιο Qinghua ένα από τα πιο ελιτίστικα της Κίνας απ’ όπου πέρασαν και πολλοί άλλοι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι. Ως νέο μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ο κ. Σι θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου της χώρας.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: