Βρετανία: Στόχος, η ανάκαμψη

Tου Γουιλιαμ Xεϊγκ*

Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο δημοσίων δαπανών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κάνουμε γρήγορα βήματα για να μειώσουμε το εθνικό χρέος και να αντιμετωπίσουμε τη δημοσιονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε. Εχουμε δείξει πως είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Και επιδιώκουμε να αναζωογονήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις στο σύνολό τους, να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και να προβάλουμε τη Βρετανία ως πρώτη επιλογή επιχειρήσεων και επενδυτών. Αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομική ανάκαμψη ξεκινά πρώτα από το εσωτερικό, αλλά οφείλουμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα και πέρα από τα σύνορά μας για νέες ευκαιρίες και νέους εταίρους.

Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική πρόκληση πρώτου μεγέθους. Κληρονομήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη και στις χώρες G20. Ομως, έχουμε ένα σαφές όραμα για το μέλλον της χώρας μας. Αποφασίσαμε να δώσουμε χρήματα για τις άμεσες προτεραιότητές μας: την υγεία των συνανθρώπων μας, την εκπαίδευση των νέων, την ασφάλεια του έθνους και τις υποδομές που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Οικοδομούμε μια πιο δίκαιη και πιο υπεύθυνη κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες να απαλλαγούν μόνοι τους από τη φτώχεια και με κράτος πρόνοιας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις δημοσίων υπηρεσιών – ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, δίνοντας περισσότερη ισχύ και ευθύνη στους πολίτες και επιτρέποντας βιώσιμη και μακροπρόθεσμη βελτίωση των υπηρεσιών. Χτίζουμε ισχυρότερη οικονομία, με περισσότερες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη ώστε να υπάρξει ανάκαμψη βασισμένη στον ιδιωτικό τομέα. Προστατεύσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και επιδιώξαμε μεταρρυθμίσεις που τις καθιστούν πιο αποδοτικές.

Γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς υγιή δημοσιονομικά. Ιδρύσαμε μια νέα ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης ώστε η αρμοδιότητα προβλέψεων για τα δημοσιονομικά και για τους ρυθμούς ανάπτυξης να ανήκει σε έναν ανεξάρτητο φορέα απρόσβλητο από τους πειρασμούς των πολιτικών κύκλων. Εχουμε δεσμευτεί να μηδενίσουμε το δομικό έλλειμμα της Βρετανίας έως το τέλος της θητείας αυτού του Κοινοβουλίου, απόφαση που χαιρέτισε το ΔΝΤ ως απαραίτητο βήμα για δημοσιονομική βιωσιμότητα και ισορροπημένη ανάκαμψη.

Η αναθεώρηση δημοσίων δαπανών αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον από τα πλέον ανταγωνιστικά στον κόσμο. Η βρετανική οικονομία του μέλλοντος πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις, στην αποταμίευση και στις εξαγωγές και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοινώσαμε ως εφαλτήριο για ανάπτυξη και ανάκαμψη μέσω του ιδιωτικού τομέα. Σταδιακά από το 2011 θα μειώσουμε τον φόρο επιχειρήσεων στο 24%, τον χαμηλότερο στις χώρες G7. Θα μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή χαμηλού κέρδους στο 20%. Θα μειώσουμε τον φόρο υπεραξίας κεφαλαίων για τους επιχειρηματίες. Και θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, θα βοηθήσουμε μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και θα κάνουμε τη Βρετανία τη χώρα με τις πιο απλές διαδικασίες έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνούμε πως παρά την ύφεση η Βρετανία παραμένει η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η αγορά εργασίας είναι από τις πλέον ευέλικτες της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Βρετανία είναι η χώρα με τα λιγότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα διεθνώς. Ο απαράμιλλος χρηματοοικονομικός κλάδος, η ισχυρή βάση δεξιοτήτων, η παγκοσμιοποιημένη θεώρηση και ο διεθνής προσανατολισμός, τα δημιουργικά ταλέντα, τα διεθνούς φήμης πανεπιστήμια και η κεντρική χρονο-γεωγραφική θέση μεταξύ Ασίας και Αμερικής, όλα αυτά καταδεικνύουν πως η Βρετανία διαθέτει μια οικονομία ανοιχτή σε ευκαιρίες και συνεργασίες.

Και με αυτό υπ’ όψιν, θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπορική πλευρά των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα προς όφελος και των δύο πλευρών.

* Ο κ. Γουίλιαμ Χέιγκ είναι υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: