Η Βρετανία στέλνει τις δημόσιες δαπάνες στο απόσπασμα

  • Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010
  • Ριζική αλλαγή τού ρόλου του κράτους, και όχι απλές περικοπές, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν.

Μέχρι το 2014-15 οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά 83 δισεκατομμύρια λίρες, με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος που αγγίζει το 12% του ΑΕΠ. Το κόστος αυτής της δραστικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, υπό την ηγεσία του συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εκτιμάται ότι θα είναι 490.000 θέσεις εργασίας.

  • Η κοινωνική πρόνοια

Η δαπάνη για την κοινωνική πρόνοια θα μειωθεί συνολικά κατά 18 δισ. λίρες, ενώ ο τομέας της υγείας προς το παρόν θα προστατευτεί από περικοπές, παρ’ ότι, βέβαια, σε πραγματικούς όρους το κόστος της υγείας αυξάνεται σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 65 στα 66 χρόνια έως το 2020.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα δει τους πόρους της να μειώνονται κατά 20%, ενώ τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατά 24%. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα μειωθεί κατά 10% και για την εσωτερική αστυνόμευση κατά 16%, ενώ στο υπουργείο Αμυνας οι περικοπές αγγίζουν το 8%.

  • Επιδόματα τέκνων

Μέσα στη μεγάλη λίστα του κ. Οσμπορν, σημεία της οποίας αναφέρονται παραπάνω, βρίσκονται μειώσεις στα επιδόματα τέκνου για 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς και η κατάργηση προγραμμάτων, όπως το «Δουλειές για το Μέλλον», το οποίο θεωρούνταν από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Πρόκειται για τη σκληρότερη μείωση δαπανών που έχει βιώσει η χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως πρέπει κανείς να κοιτάξει πέρα από τους αριθμούς για να κατανοήσει το «όραμα» της κυβέρνησης Κάμερον-Κλεγκ για τη Βρετανία. Η δραστική οπισθοχώρηση του κράτους από την παροχή υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του σχεδίου που ανακοινώθηκε.

  • Μεγάλες επιχειρήσεις: «ναι»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η ένωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι οργανώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαμαρτύρονται ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα, όπως άλλωστε και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: