Χωρίς πλήρωμα μένει το «καταδρομικό» της Οκτωβριανής Επανάστασης

  • Το καταδρομικό «Αυγή» θα μείνει χωρίς πλήρωμα, 93 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση

  • Το καταδρομικό «Αυγή» (Aurora) που με έναν κανονιοβολισμό εναντίον των Χειμερινών Ανακτόρων σήμανε την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, θα χάσει 93 χρόνια μετά το πλήρωμά του, τους στρατιωτικούς που εξακολουθούσαν να υπηρετούν σ’ αυτό μολονότι είναι εδώ και πολλές δεκαετίες αγκυροβολημένο στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

«Το πλήρωμα του καταδρομικού θα κατεβεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Η στρατιωτική καριέρα του καταδρομικού τελείωσε», δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ ένας εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ρωσικού ναυτικού.

Μόνο τρεις καθαρίστριες και έξι φύλακες θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλοίο. Η «Αυγή», αγκυροβολημένη στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, αφού μέχρι την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, το 1991, είχε χρησιμοποιηθεί ως όργανο της επίσημης προπαγάνδας.

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πάντως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει επισήμως την πληροφορία αυτή. Ένας ειδικός αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων παρατήρησε όμως ότι η παρουσία πληρώματος «δεν έχει νόημα» αφού το καταδρομικό εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ως μουσείο.

Στις 25 Οκτωβρίου 1917 (με το παλιό ημερολόγιο) η «Αυγή» έδωσε με έναν κανονιοβολισμό το σύνθημα για την επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης που τότε ήταν η έδρα της αστικής κυβέρνησης. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το πλοίο επισκευάστηκε, αγκυροβόλησε μόνιμα στον ποταμό Νέβα και άνοιξε για το κοινό. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος παρέμεινε ως τουριστικό αξιοθέατο μολονότι δεν ήταν παροπλισμένο και είχε πλήρωμα από στρατιωτικούς. Μάλιστα, είχε χρησιμοποιηθεί και για λιγότερο «συμβατικούς» σκοπούς αφού, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, είχε φιλοξενήσει από ιδιωτικές δεξιώσεις μέχρι και τα γυρίσματα μιας «ροζ» ταινίας.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: