Κίνημα κατά της μοναρχίας στη Σουηδία

  • «Διακόσια χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση κι ακόμη έχουμε βασιλιά», διαμαρτύρονται τα μέλη του συλλόγου για την κατάργηση της μοναρχίας στη Σουηδία. Αν και η συμμετοχή είναι μάλλον ισχνή (7.300 άτομα σε μια χώρα εννέα εκατομμυρίων κατοίκων), το ποσοστό των οπαδών της μοναρχίας έχει πέσει στο 56% από 68% που ήταν προ εξαετίας.

Οι υποστηρικτές της οργάνωσης είναι εξάλλου ιδιαίτερα δραστήριοι. Φιλοδοξούν, μεταξύ άλλων, να χρηματοδοτήσουν αντιμοναρχική εφημερίδα και να δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό αντιμοναρχικό κίνημα με παρακλάδια στις έξι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπου βασιλιάδες ή βασίλισσες εξακολουθούν να βασιλεύουν: το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία.

  • Τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Συλλόγου έφθασαν τα 7.300

Περίπου 25 μέλη ενός συλλόγου υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας είχαν βολευτεί γύρω από ένα τραπέζι κάποιου ευρύχωρου διαμερίσματος στη βόρεια Στοκχόλμη, όταν κάποιος από το βάθος του δωματίου φώναξε: «Διακόσια χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση κι ακόμη έχουμε βασιλιά»!

Σε άλλες εποχές και άλλα μέρη, αυτοί οι επίδοξοι «βασιλοκτόνοι» θα διώκονταν. Εδώ όμως, στη φιλελεύθερη Σουηδία, ανθούν. Πράγματι, έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα τα μέλη του Σουηδικού Ρεπουμπλικανικού Συλλόγου τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας τα 7.300 από 2.500 που ήταν πέρυσι, που η εν λόγω σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξετασθούν ορισμένες ιδέες, περιλαμβανομένης της δημιουργίας μόνιμου γραφείου της χρηματοδότησης μιας αντιμοναρχικής εφημερίδας και της ανάπτυξης ενός πανευρωπαϊκού αντιμοναρχικού κινήματος.

  • Και στην Ευρώπη

Η ομάδα οραματίζεται ακόμη και κλάδους της στις έξι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπου βασιλιάδες ή βασίλισσες εξακολουθούν να βασιλεύουν: το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία. «Οι οπαδοί της μοναρχίας μειώνονται παγκοσμίως», λέει η γραμματέας του συλλόγου, Μόνα Αμπού-Τζάιμπ Μπροσχάμερ. Γεννημένη στον Λίβανο από Σύριο πατέρα και Σουηδέζα μητέρα η Μπροσχάμερ είναι χαρακτηριστικό δείγμα των αλλαγών που συντελούνται στη Σουηδία. Μετακόμισε στη χώρα λόγω του πολέμου στον Λίβανο. Δεν πιστεύει όμως ότι η Σουηδία θα γίνει Λίβανος.

Φυσικά, 7.300 άτομα δεν είναι πολλά σε μια χώρα εννέα εκατομμυρίων και η σουηδική μοναρχία απολαμβάνει ακόμη την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης γι’ αυτόν τον κυρίως συμβολικό ρόλο που κατέχει. Ωστόσο, τα κέρδη είναι αξιοσημείωτα, δεδομένου ότι η μοναρχία διατηρεί στη χώρα υψηλή θέση, μετά και τον παραμυθένιο γάμο της δημοφιλούς κληρονόμου του θρόνου, πριγκίπισσας Βικτωρίας, με τον πρώην προπονητή της, τον Ιούνιο.

Εν μέσω της ευφορίας της μοναρχίας, όμως, οι αμφιβολίες αιωρούνται. Οταν η μεγαλύτερη εφημερίδα της Σουηδίας, «Aftonbladet» συγκρότησε, τον Φεβρουάριο, ομάδα για την κάλυψη της γαμήλιας τελετής, οι αρμόδιοι ενέκριναν άσεμνες φωτογραφίες από τη βασιλική αυλή, επικριτικά κύρια άρθρα, ακόμη και σκίτσα.

«Ηταν σημαντικό για εμάς να υπάρξουν κάποια αρνητικά κείμενα για τον γάμο», επισημαίνει η Σουζάνε Νάιλεν, επικεφαλής της ομάδας για την κάλυψη της τελετής. Οι διαμαρτυρίες διογκώθηκαν όταν αποκαλύφθηκαν οι απιστίες του πρίγκιπα Καρόλου Φιλίππου, αδερφού της Βικτωρίας, τον οποίο εγκατέλειψε η σύντροφός του. «Νομίζαμε ότι θα είχαμε δύο γάμους αυτήν τη χρονιά. Επρόκειτο για βόμβα, αν και ξέραμε για τις απιστίες του εδώ και καιρό». Η στάση της Νάιλεν, η οποία ήταν ανταποκρίτρια της εφημερίδας στο Λονδίνο προτού αναλάβει το βασιλικό ρεπορτάζ, είναι ενδεικτική για την άποψη πολλών Σουηδών. «Ξέρω ότι η μοναρχία δεν συνάδει με τη δημοκρατία και καταλαβαίνω γιατί τόσοι άνθρωποι αντιτίθενται στον θεσμό. Πιστεύω όμως ότι η βασιλική οικογένεια εκπροσωπεί θετικά τη Σουηδία και είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις ανάλογη δημοσιότητα μέσα από έναν πρόεδρο», προσθέτει.

Την άνοιξη, το κορυφαίο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SOM δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που έδειχνε ότι το ποσοστό των οπαδών της μοναρχίας έχει πέσει στο 56% από 68% που ήταν προ εξαετίας. [International Herald Tribune]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: