Γερμανία- Κίνα: άλλο ένα παράξενο ζευγάρι

Πολύς λόγος έγινε, την τελευταία δεκαετία, για την αλλόκοτη, συμβιωτική σχέση Αμερικής – Κίνας, με τη μόνη υπερδύναμη να επενδύει μαζικά στη χώρα που αντιπροσωπεύει τον πιο πιθανό, μελλοντικό ανταγωνιστή της, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό εργατικό κόστος και την κομμουνιστική ηγεσία του Πεκίνου να καλύπτει το αστρονομικό χρέος των ΗΠΑ, ώστε να συνεχίσει να πουλάει τα προϊόντα της στην αμερικανική αγορά. Ενώ όμως τα πρώτα σημάδια σταδιακής αποσύμπλεξης των δύο γιγάντων είναι ορατά, πολλοί κάνουν λόγο για μια νέα συμβιωτική σχέση που επωάζεται, αυτή τη φορά, μεταξύ Γερμανίας και Κίνας.

Ο αναλυτής των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, παρατηρεί ότι οι δύο χώρες «αντιπροσωπεύουν τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων, με την Κίνα να έχει ξεπεράσει, από πέρυσι, τη Γερμανία. Διαθέτουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα και συναλλαγματικά αποθέματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τις επενδύσεις τους. Βερολίνο και Πεκίνο πιστεύουν ότι οι χώρες–πελάτες τους οφείλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν κινεζικά προϊόντα, αλλά και να σταματήσουν τον “ανεύθυνο” δανεισμό. Καθώς τα γερμανικά και τα κινεζικά πλεονάσματα συνεπάγονται ελλείμματα άλλων χωρών, αυτή η στάση δεν έχει λογική συνοχή».

Ο Βρετανός αναλυτής σημειώνει τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης εξ αιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και συνεχίζει: «Αν οι πλεονασματικές χώρες δεν λάβουν διορθρωτικά μέτρα για την τόνωση της ενεργού ζήτησης στο εσωτερικό τους, ο κόσμος όλος θα παγιδευτεί σε μια πολιτική εξαγωγής της κρίσης στον γείτονα: κάθε χώρα θα επιδιώκει να συσσωρεύσει πλεονάσματα σε βάρος των εμπορικών της εταίρων. Αυτή η τακτική οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, για την καταστροφή της δεκαετίας του 1930».

Ενδεχομένως, ο Μάρτιν Γουλφ αδικεί κάπως την Κίνα, αλλά οι φόβοι του για το ενδεχόμενο επιστροφής στον προστατευτισμό δεν φαίνονται αβάσιμοι. Από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, ο καθηγητής Μάικλ Πέτις έγραφε, την περασμένη Κυριακή:

«Ο κόσμος μοιάζει να πορεύεται αμείλικτα προς τον εμπορικό πόλεμο. Το αμερικανικό, εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύεται… Τους προσεχείς μήνες, οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να επιλέξουν μεταξύ προστατευτισμού και αστρονομικού εμπορικού ελλείμματος με αυξανόμενη ανεργία. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουν το πρώτο, αλλά αν το παρακάνουν, κάτι που είναι πιθανό, μπορεί να πυροδοτήσουν ένα νέο, παγκόσμιο κύμα προστατευτισμού, που θα πλήξει σκληρά της πλεονασματικές χώρες».

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: