Ανησυχία ΟΑΣΕ για τη γαλλική πολιτική στο θέμα των Ρομά

  • Μετά τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΑΣΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την τρέχουσα πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά, μέσω του διευθυντή του γραφείου του για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα (ODIHR) Γιάνεζ Λέναρσιτς.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο μιας μισαλλοδοξίας που αυξάνεται και επεκτείνεται σε βάρος των Ρομά σε πολλές χώρες, και ενώ γίνονται ανεπαρκείς προσπάθειες πολλών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τη μόνιμη ενσωμάτωση ατόμων και κοινοτήτων», δήλωσε ο Λέναρσιτς σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ο επικεφαλής του ODIHR επέκρινε τη συλλογική ενοχοποίηση των Ρομά από τον Παρίσι, το οποίο διέλυσε πολλούς παράνομους καταυλισμούς και άρχισε να απελαύνει τους Ρομά που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, μετά από τις συγκρούσεις μεταξύ μελών της κοινότητας των τσιγγάνων και της αστυνομίας τον Ιούλιο.

«Το να πούμε ότι οι Ρομά εμπλέκονται συλλογικά σε εγκληματικές δραστηριότητες βασιζόμενοι σε μεμονωμένες περιπτώσεις συμβάλλει στον στιγματισμό αυτής της κοινότητας», υπογράμμισε.

Ο κ.Λέναρσιτς επίσης αναρωτήθηκε αν η Γαλλία, με την καταβολή οικονομικής βοήθειας για την επιστροφή των Ρόμα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σέβεται το δικαίωμά τους για μια κανονική νομική διαδικασία (για την απέλαση). Ο διπλωμάτης υπενθύμισε, τέλος, στο Παρίσι τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για την ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος τους. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: