Γλίτωσε τις πέτρες, θα πεθάνει στην αγχόνη;

  • ΤΕΧΕΡΑΝΗ Μετά τις ανά τον κόσμο αντιδράσεις, οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη εκτέλεση διά λιθοβολισμού της Ιρανής Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί – της 43χρονης «μοιχαλίδας», που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για συζυγική απιστία και κρατείται στη φυλακή από το 2006.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει αν ανακαλείται γενικώς η θανατική ποινή της άτυχης γυναίκας ή αν πρόκειται να θανατωθεί με άλλον τρόπο, όπως ο απαγχονισμός. Ακόμη όμως και αν γλιτώσει η Σακινέχ, δεν είναι σίγουρο ότι θα σωθούν από τον θάνατο οι άλλες 15 γυναίκες, που περιμένουν τη σειρά τους στα κελιά για να οδηγηθούν στον χώρο του μαρτυρίου. Η υπαναχώρηση των μουλάδων είναι ίσως αποτέλεσμα της εκστρατείας που διεξάγουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, ώστε να ακυρωθεί η θανατική καταδίκη της Ιρανής. Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, κάνοντας λόγο για «μεσαιωνική τιμωρία», η χρήση της οποίας φανερώνει ότι «το ιρανικό καθεστώς δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» .

Μητέρα δύο παιδιών και θύμα συστηματικής κακοποίησης από τον βίαιο σύζυγό της, από τον οποίο μάταια προσπάθησε να πάρει διαζύγιο, η Σακινέχ συνελήφθη το 2006 κατηγορούμενη για εξωσυζυγική σχέση, και υπεβλήθη σε 99 ραβδισμούς. Συνελήφθη ξανά ως ύποπτη για τη δολοφονία του συζύγου της: κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε, αλλά τελικά τρεις από τους πέντε δικαστές την καταδίκασαν στην εσχάτη των ποινών διά λιθοβολισμού, απόφαση που επικύρωσε το ανώτατο θρησκευτικό δικαστήριο.

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε