ΙΤΑΛΙΑ: Μπλακάουτ στα ΜΜΕ για το «φίμωτρο»

  • Ο Μπερλουσκόνι επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών στα δικαστήρια

ΡΩΜΗ Χωρίς ειδήσεις έμεινε χθες η Ιταλία λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποίησαν τα περισσότερα ΜΜΕ, εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υπό ψήφιση «νόμο-φίμωτρο» για τις υποκλοπές της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Εθνική Ομοσπονδία Τύπου (FΝSΙ, εθνικό συνδικάτο των δημοσιογράφων), με πρωτοβουλία της οποίας κηρύχθηκε η «ημέρα σιωπής», είπε ότι επρόκειτο για μια «συμβολική ενέργεια, για να δείξουμε εμπράκτως τι σημαίνει η σιωπή που επιβάλλει αυτός ο απαράδεκτος νόμος».

Το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στη χρησιμοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες καθώς και στη δημοσιοποίησή τους από τα ΜΜΕ. Από τις 7.00 το πρωί σίγησαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι ιστοσελίδες των εφημερίδων.

Σχεδόν καμία εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε στα κιόσκια πώλησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτές της «Ιl Giornale», που ανήκει στον αδελφό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και της «Libero», που υποστηρίζει τον ιταλό πρωθυπουργό και η οποία ανέφερε χθες ότι «τα αληθινά εμπόδια στη Δικαιοσύνη είναι οι ανεξέλεγκτες παγιδεύσεις τηλεφώνων».

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις 10 Ιουνίου και το οποίο πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή στις 29 του μηνός, προβλέπει ποινές φυλάκισης ως δύο μήνες και πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τις 464.700 ευρώ για τους εκδότες των εφημερίδων και τους ιδιοκτήτες οπτικοακουστικών μέσων που δημοσιοποιούν το περιεχόμενο τηλεφωνικών υποκλοπών και οπτικοακουστικό υλικό στη διάρκεια δικαστικών ερευνών.

Ο νόμος προκαλεί τη μεγάλη αντίδραση της αντιπολίτευσης σε μια χρονική συγκυρία που ο Καβαλιέρε βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία στο εσωτερικό του κεντροδεξιού συνασπισμού του, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περάσει ένα πακέτο λιτότητας 25 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου είναι απαραίτητη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Οι επικριτές του Μπερλουσκόνι λένε ότι θα πληγούν από την εφαρμογή του και ο αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και η αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς από τον Τύπο.

Με τον λεγόμενο «νόμο-φίμωτρο» περιορίζεται η δυνατότητα των δικαστών να διατάσσουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και απαγορεύεται η δημοσίευση του περιεχομένου τους από τις εφημερίδες ως την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, κάτι που συνήθως παίρνει χρόνια.

Για να εγκριθεί η τηλεφωνική παρακολούθηση κάποιου υπόπτου θα απαιτείται άδεια από τρεις δικαστές. Τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Βιομηχανίας Κλάουντιο Σκαγιόλα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη του Τύπου ότι το πολυτελές διαμέρισμά του στη Ρώμη με θέα στο Κολοσσαίο πληρώθηκε εν μέρει από εργολάβο που φυλακίστηκε για διαφθορά. Το κακούργημα αποδείχθηκε από τηλεφωνικές υποκλοπές.

  • Δικαστές εναντίον Καβαλιέρε, σημειώσατε 2

Δεκέμβριος 1997: Υπόθεση Μedusa Cinema: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάζεται σε φυλάκιση 16 μηνών για υπόθεση φοροδιαφυγής. Ασκησε έφεση και αθωώθηκε.

Μάιος 2000: Ο Καβαλιέρε καταδικάζεται σε φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών για δωροδοκία. Στην έφεση αθωώθηκε για μία από τις τέσσερις κατηγορίες.

Φεβρουάριος 2009: Ο βρετανός δικηγόρος του Μπερλουσκόνι Ντέιβιντ Μιλςκαταδικάζεται σε φυλάκιση 4 ετών και έξι μηνών για παράνομες πληρωμές που έκανε για λογαριασμό του πρωθυπουργού πελάτη του.

Ιούλιος 2010: Ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζει νόμο που επιβάλλει περιορισμούς στη χρησιμοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες, και στη δημοσιοποίησή τους από τα ΜΜΕ.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: