Δικαστικό «μπλόκο» σε συνταγματικές αλλαγές της κυβέρνησης Ερντογάν

«Θύελλα» στην Τουρκία

Reuters

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς

Ακυρώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διατάξεις-κλειδιά της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν κόντρα στο κεμαλικό κατεστημένο. Αποκλείει η κυβέρνηση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τη δικαστική εξέλιξη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την ακύρωση του συνόλου του επίμαχου νομοσχεδίου, ωστόσο μπλοκάρει καίριες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο δικαστικό σώμα και το στρατό -πυλώνες του κεμαλισμού.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν θεωρούν τη συνταγματική μεταρρύθμιση απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, τονίζοντας ότι οι αλλάγες σχεδιάστηκαν για να εδραιώσουν στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Εδώ και ημέρες συζητείτο έντονα στην Αγκυρα το ενδεχόμενο να προκηρύξει η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωνε την αναθεώρηση.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP Σουάτ Κιλίκ δήλωσε ότι με τη μερική ακύρωση της μεταρρύθμισης το Συνταγματικό Δικαστήριο «επενέβη στη νομοθετική εξουσία». Έτερος κυβερνητικός βουλευτής κατήγγειλε παραβίαση του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε το τμήμα εκείνο της αναθεώρησης που σχετιζόταν με την εκλογή μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Οι υπόλοιπες αλλαγές του νομοσχεδίου μπορούν να τεθούν κανονικά στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση προς έγκριση της αναθεώρησης.

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό υπογράμμιζε ότι το Δικαστήριο με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να κρίνει την αναθεώρηση επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της διαδικασίας με την οποία εγκρίθηκε. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι κρίση επί της ουσίας, δηλαδή επί του περιεχομένου της αναθεώρησης.

Κύριο επιχείρημα της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της ΕΕ για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231051433#ixzz0t5ZG9KcD

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: