Με 40 εκατ. φτωχούς γιόρτασαν τα γενέθλιά τους οι ΗΠΑ

Η εφετινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας βρήκε την καθημερινότητα της «πραγματικής Αμερικής» πιο μαύρη από ποτέ

  • ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ | Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου, δεν εορτάζεται με στρατιωτικές παρελάσεις και ανάλογες εκδηλώσεις. Οπου συμβαίνει κάποιος εορτασμός έχει χαρακτήρα μάλλον εμπορικής πανήγυρης, λ.χ. αγοραπωλησίας αλόγων και αγελάδων στον Νότο ή κοσμικών επιδείξεων, όπως Μόδας και Καλλιστείων, που γίνονται σε περιοχές της Νέας Αγγλίας. Δεν λείπουν όμως οι ομιλίες- πάντοτε πλήρεις πατριωτισμού και εξάρσεων του ήθους και των βασικών αρχών που έθεσαν οι πατέρες του αμερικανικού έθνους πριν από 234 χρόνια. Εφέτος όμως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το κλίμα ήταν βαρύ.

Κατά σύμπτωση μάλιστα, την παραμονή της 4ης Ιουλίου, δημοσιεύθηκε μια μελέτη του δρος Μάικλ Σνάιντερ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν με ζοφερά στοιχεία για «την καθημερινότητα της πραγματικής Αμερικής» (Τhe Day Life in Τoday΄s Realamerica). Παραθέτω μερικά που εντυπωσιάζουν:

Για πρώτη φορά από το 1952 οι αποταμιεύσεις σημείωσαν πτώση και επίσης για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία ο αριθμός των φτωχών πολιτών που συντηρούνται με δημοτικά δελτία διατροφής έφθασε τα 40 εκατ. με προοπτική του χρόνου να ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια. Σήμερα το 21% των παιδιών ηλικίας 6-14 ετών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το 40% των χαμηλόμισθων Αμερικανών δεν ελέγχει περισσότερο από το 1% του εθνικού πλούτου, γεγονός που παρατηρείται μόνο σε επτά αφρικανικές χώρες. Το 1950 για κάθε συνταξιούχο εργάζονταν 16 άτομα, σήμερα όμως εργάζονται τρία και το 2025 προεξοφλείται ότι θα εργάζονται δύο για να παίρνει σύνταξη ένας.

Τον περασμένο Μάιο οι πωλήσεις σπιτιών κατέρριψαν το θλιβερό ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης ρεκόρ σημείωσε η μετακίνηση, λόγω κρίσης και ανεργίας, οικογενειών από τις ακριβές Πολιτείες του Βορρά στις φθηνές του Νότου. Πέρυσι 1,41 εκατ. αμερικανικές βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, 32% περισσότερες απ΄ ό,τι το 2008.

Το 43% των Αμερικανών έχει μόλις 10.000 δολάρια στην τράπεζα για τα γεράματά του. Το συνολικό χρέος (κρατικό και ιδιωτών) στις ΗΠΑ έφθασε τον Απρίλιο το 360% του ΑΕΠ. Στην Καλιφόρνια, μια από τις θεωρούμενες πλούσιες Πολιτείες, το ωρομίσθιο των πολιτειακών υπαλλήλων εξομοιώθηκε πρόσφατα με των ιδιωτικών στα 7,25 δολ. (6,30 δολ. μετά την αφαίρεση φόρων).

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: