Aνεπιθύμητη η μπούργκα

  • Ψήφισμα με ομοφωνία υπέρ της απαγόρευσης στη γαλλική Βουλή

The Economist

Την περασμένη Τρίτη η γαλλική Εθνοσυνέλευση πέρασε ομόφωνα ψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης της μπούργκας. Το ψήφισμα έχει συμβολική αξία, αλλά όχι νομική ισχύ, αποτυπώνει όμως το πολιτικό κλίμα στη Γαλλία.

Η υποστήριξη της απαγόρευσης της μπούργκας από τους πολιτικούς όλων των πεποιθήσεων στη Γαλλία, είναι ενίοτε δύσκολο να γίνει κατανοητή. Σε πολλές πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης, η ιδέα αυτή συνδέεται με την Ακροδεξιά και με την εθνικιστική Δεξιά. Στη Βρετανία, επί παραδείγματι, το μόνο κόμμα που πρότεινε απαγόρευση της μπούργκας κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, ήταν το κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως, και στην ομιλία του στο Κάιρο, τον περασμένο χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι δυτικές χώρες δεν θα πρέπει αν υπαγορεύουν σε μια μουσουλμάνα τι να φορέσει».

Στη Γαλλία ωστόσο, την πρόταση στηρίζουν και η Δεξιά και η Αριστερά. Ο δεξιός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε τον περασμένο χρόνο ότι η μπούργκα είναι ανεπιθύμητη στη Γαλλία.

Ενας λόγος για τη στάση αυτή, είναι η γαλλική παράδοση περί λαϊκού κράτους, ο σεβασμός του οποίου έχει θεμελιωθεί με νόμο του 1905, σύμφωνα με τον οποίο, η θρησκεία διαχωρίζεται από τους δημόσιους θεσμούς. Την εποχή εκείνη, το κίνημα κατά του κλήρου, που ενέπνευσε τον σχετικό νόμο, στήριζε κυρίως η Αριστερά. Οταν το 2004, η γαλλική Δεξιά πρότεινε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας (και άλλων εμφανών θρησκευτικών συμβόλων) στη δημόσια εκπαίδευση, η γαλλική Αριστερά ψήφισε πάλι μαζικά υπέρ της θεσμοθέτησης της απαγόρευσης.

Σε αντίθεση όμως με την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας, ο επικείμενος νόμος περί απαγόρευσης της μπούργκας δεν στηρίζεται σε επιχειρήματα περί σεβασμού του λαϊκού κράτους. Οταν αρχικώς διατυπώθηκε η ιδέα περί απαγόρευσης της μπούργκας, η νομική της βάση επρόκειτο να είναι η παράδοση του λαϊκού κράτους στη Γαλλία. Ομως, σύντομα οι πολιτικοί συνειδητοποίησαν ότι αν χρησιμοποιούσαν αυτό το επιχείρημα, θα ήταν σαν να αποδέχονται την μπούργκα ως θρησκευτική επιταγή του Ισλάμ. Πολλοί όμως επιφανείς μουσουλμάνοι και μουσουλμανικές οργανώσεις όπως το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), καθώς και μουσουλμάνες υπουργοί, όπως η Φαντελά Αμαρά, απορρίπτουν αυτό το επιχείρημα.

Οι Γάλλοι τώρα προτάσσουν δύο επιχειρήματα για να απαγορεύσουν την μπούργκα, καθένα εκ των οποίων -εν αντιθέσει προς τη γαλλική παράδοση περί σεβασμού του λαϊκού κράτους- θα μπορούσε να ισχύσει και σε άλλες χώρες. Το ένα είναι η ασφάλεια και η ανάγκη να είναι κανείς αναγνωρίσιμος σε κάθε ευκαιρία. Και το άλλο, η «αξιοπρέπεια» και η «ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών». Παρότι πολύ λίγες γυναίκες στη Γαλλία καλύπτουν τα πρόσωπά τους -όχι περισσότερες από 2.000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία-, η μπούργκα αποτελεί μια νέα τάση. Πολιτικοί επισημαίνουν ότι το γεγονός πως Γαλλίδες μουσουλμάνες φορούν μπούργκα παρότι πολλές εξ αυτών προέρχονται από χώρες της Βορείου Αφρικής, όπου δεν υπάρχει τέτοια ενδυματολογική παράδοση, αποτελεί ένδειξη της χειραγώγησης των γυναικών από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές.

Δεν είναι πάντως σαφές πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος. Αν τελικώς ψηφιστεί, το κυβερνών γκωλικό κόμμα λέει ότι ο νόμος θα ισχύει όχι μόνο για τις Γαλλίδες, αλλά και για τις επισκέπτριες από χώρες της Μέσης Ανατολής. Αν τώρα αυτές οι γυναίκες κάνουν τα ψώνια τους στα Ηλύσια Πεδία, φορώντας μπούργκα, θα τους επιβληθεί πρόστιμο; Πώς μπορεί η γαλλική κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι μια γυναίκα φοράει μπούργκα επειδή τη διατάζει ένας άνδρας; Μήπως, σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση αυτών των γυναικών, καθώς δεν θα τολμούν να βγουν από το σπίτι;

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: