Βρετανία: Οι τρεις σταθερές της συγκυβέρνησης

The Economist

Η συγκυβέρνηση Τόρις – Φιλελευθέρων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταρρεύσει όσο σύντομα ελπίζουν οι Εργατικοί. Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν στη γενικότερη κριτική τους προς τη λειτουργία του βρετανικού κράτους, το οποίο θεωρούν συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό. Οι Φιλελεύθεροι προκρίνουν την κλασική συνταγή της αποκέντρωσης, ενώ οι Συντηρητικοί έχουν πιο ριζοσπαστικές ιδέες, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων και κεφαλαίων απευθείας στην κοινωνία των πολιτών.

Δεύτερον, τα πρόσωπα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι Κλεγκ και Κάμερον ταιριάζουν πολύ σαν χαρακτήρες. Ανάλογες ομοιότητες παρουσιάζονται και ανάμεσα στους επιτελείς τους.

Τρίτον, ας μη λησμονούμε ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας που θα ληφθούν, θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος. Η κυβερνητική συμμαχία έχει την εκλογική της βάση στον πλούσιο Νότο της Βρετανίας που θα πληγεί λιγότερο. Επομένως, σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την οργή όλων των άλλων.

Το πιο πιθανό είναι λοιπόν ότι οι παραπάνω λόγοι θα οδηγήσουν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και θα κρατήσουν την κυβέρνηση ενωμένη. Ωστόσο, οι συμβιβασμοί είναι καλοί για την πολιτική, αλλά όχι πάντοτε και για την οικονομία. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα χρειαστεί συχνά η υπέρβαση των συμβιβασμών και η λήψη μέτρων ανεξαρτήτως κόστους – μέτρων τόσο ισχυρών που θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που είδαμε τις προηγούμενες μέρες να μοιάζουν με παιχνιδάκι.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: