Αισιόδοξος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. ο Μπερίσα

  • Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, εμφανίστηκε πεπεισμένος σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι η χώρα του θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα από ότι περίμενε ακόμη και ο ίδιος.

«Δεν έχω στα χέρια μου την ακριβή ημερομηνία της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., αλλά θα πραγματοποιηθεί πολύ πιο νωρίς από ότι υπολογίζαμε», δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα. Η Αλβανία κατέθεσε αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. τον Απρίλιο 2009.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, η γειτονική χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα παραδώσει στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, το ερωτηματολόγιο που οφείλει η χώρα του να συμπληρώσει ώστε να εξεταστεί η υποψηφιότητα της. Η Κομισιόν πρέπει να εξετάσει στη συνέχεια το έγγραφο αυτό των 400 σελίδων, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στην Αλβανία. «Έχω καλή πίστη» ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει το «ναι» στη χώρα μου, δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξήρε, παράλληλα, το έργο και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του, στους τομείς της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. «Η Αλβανία είναι πλέον μια από τις πιο ασφαλής χώρες και τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι χάρη στην «υπέρ-φιλελεύθερη» οικονομική πολιτική που ακολούθησε, δεν έγινε στην Αλβανία αισθητή η διεθνής οικονομική κρίση.

Τέλος, ο Σαλί Μπερίσα ζήτησε την κατάργηση της βίζας για τους Αλβανούς πολίτες. «Η κατάργηση της βίζας είναι πολύ σημαντική για τους Αλβανού», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός συνδέοντας το ζήτημα με την ιστορία της χώρας του, ότι δηλαδή η Αλβανία γνώρισε μια από τις σκληρότερες δικτατορίες του κόσμου.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: