Οι Νορβηγοί βλέπουν την …Ελλάδα και λένε «όχι» στην Ε.Ε.

  • Ατονεί περισσότερο η υποστήριξη των Νορβηγών στην ιδέα ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς βλέπουν την Ε.Ε. να δίνει τις μάχες της με την αυξανόμενη ανεργία, τα μεγάλα ελλείμματα και την κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Μόλις το 30,6% των Νορβηγών, που πήραν μέρος στην έρευνα, τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίζοντας ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο 38,1% του Φεβρουαρίου. Το 55,8% δηλώνει κατά, έναντι του 49,3%, που ήταν το ποσοστό αυτό τον Φεβρουάριο.

Η… ιστορία, πάντως, δικαιώνει την αρνητική στάση των Νορβηγών, που απέρριψαν την ένταξη στην Ε.Ε. στα αντίστοιχα δημοψηφίσματα του 1972 και του 1994.

Νορβηγοί πολιτικοί και αναλυτές αποδίδουν την τάση που καταγράφεται σήμερα στην κρίση της ελληνικής οικονομίας και τη διχογνωμία μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών για το αν πρέπει ή όχι να παρασχεθεί βοήθεια στην Αθήνα. Η αυξανόμενη ανεργία και τα υψηλά ελλείμματα χωρών της Ε.Ε. φοβίζουν επίσης τους Νορβηγούς, που βλέπουν την ίδια ώρα τη δική τους οικονομία να σημειώνει ανάπτυξη.

Στην πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία το ποσοστό της ανεργίας ήταν τον Φεβρουάριο 3,2%, ενώ στην ευρωζώνη ήταν 9,9% τον Ιανουάριο. Η Νορβηγία ήταν, έτσι κι αλλιώς, μία από τις πρώτες χώρες που κατάφεραν να βγουν από την ύφεση ήδη από την άνοιξη του 2009.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ), Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: