Σε απόγνωση 300 χιλιάδες άστεγοι στην Αϊτή

  • Οδοφράγματα με πτώματα έστησαν τα ξημερώματα οργισμένοι Αϊτινοί
  • Εκφράζονται φόβοι για 100.000 νεκρούς
  • Ελευθεροτυπία: 12:41 Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Σε 300.000 υπολογίζονται οι Αϊτινοί που έχασαν τα σπίτια τους μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ στην Αϊτή, όπως ανακοίνωσε σήμερα o OHE. Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το έργο των διασωστών, καθώς τόσο στο Πορτ-ο-Πρενς όσο και σε άλλες περιοχές του νησιού κυριαρχούν οι βιαιότητες και οι λεηλασίες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περίπου το 10% των κατοικιών στην αϊτινή πρωτεύουσα καταστράφηκε ολοσχερώς. Χιλιάδες σεισμοπαθείς περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας γιατρό, τρόφιμα, νερό και κάποιο όχημα για να απομακρυνθούν από την πόλη, στην ατμόσφαιρα της οποίας πλανάται η μυρωδιά της σήψης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας», δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. «Χθες προσπάθησαν να κλέψουν ένα από τα φορτηγά μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εργαστούμε σε ορισμένες περιοχές», τόνισε. «Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πορτ ο Πρενς έχει καταστραφεί και θα πρέπει να στήσουμε ένα υπαίθριο νοσοκομείο για τους τραυματίες, εξήγησε ο Ροντρίγκες, όμως όπως είναι τώρα η κατάσταση αυτό είναι αδύνατον: «αν το στήσουμε τη νύχτα, την ημέρα θα έχει εξαφανιστεί», υπογράμμισε.

«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάθε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε ο Χοσέ Καβάλο, από την δομινικανή αποστολή. Οι δύο ειδικοί έφτασαν σχεδόν αμέσως στην Αϊτή, αλλά σύμφωνα με τις καταγγελίες τους ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς βοήθειας παραμένει στο αεροδρόμιο.

«Η βοήθεια φτάνει, αλλά δεν την διανέμουν», παρατήρησε ο Ροντρίγκες και προσθέτει πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορούν στη διάρκεια της νύχτας.

«Αφού δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό μας και στο Πορτ ο Πρενς δεν υπάρχει τίποτε, καθυστερούμε πολύ», είπε ο Καβάλο.

Η δομινικανή ομάδα εργάζεται υπό την προστασία των βολιβιανών κυανόκρανων. «Προστατεύουμε τις ξένες αποστολές και ορισμένα σπίτια από τις λεηλασίες. Δεν οπλοφορούμε, αλλά θα προτιμούσαμε να έχουμε όπλα», τόνισε ένας από τους κυανόκρανους. Χθες οι δομινικανοί διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια του κοινοβουλίου 17 ζωντανούς, αλλά και δεκάδες πτώματα, ανάμεσά τους και αυτά 20 γερουσιαστών. Όταν οι διασώστες φτάνουν σε ένα σημείο, αμέσως οι κάτοικοι τους ζητούν να μεταφέρουν τραυματίες ή να βοηθήσουν στη διάσωση άλλων εγκλωβισμένων.

Τα ξημερώματα, εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αποστολή συνεργείων διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ αργά χθες το βράδυ ανεστάλησαν οι πτήσεις προς τη χώρα εξαιτίας της συμφόρησης στην εναέρια κυκλοφορία.  Νωρίτερα, φήμες για τσουνάμι προκάλεσαν σκηνές πανικού.  Επίσημα χείλη εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τις 100.000.

Οι αποθήκες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, που υπήρχαν πριν από το σεισμό δέχθηκαν επιδρομές, δήλωσε η Εμίλια Καζέλα, εκπρόσωπος του οργανισμού. Το WFP εκτιμά ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε «κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας» πριν ακόμη από το σεισμό, λόγω προηγούμενων φυσικών καταστροφών και συγκρούσεων

Στο μεταξύ, ο Πολ Γκάργουντ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε στη Γενεύη πως «η κλίμακα της καταστροφής στην Αϊτή έχει υπερβεί τις δυνατότητές μας» και πως υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε σάκκους για τα πτώματα. Ο ΠΟΥ συμβούλευσε να ανοιχτούν, αν χρειάζεται, «ρηχές τάφροι» για να καλυφτούν τα πτώματα, ωστόσο ο Γκάργουρντ επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι «δεν συνιστούμε μαζικούς τάφους».

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να συνδέεται με τα πτώματα, έχουν δηλώσει ο ΠΟΥ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), αν και η ψυχολογική επίδραση μπορεί να είναι έντονη.

  • Τον Μάρτιο η διεθνής διάσκεψη

Η διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής, που προετοιμάζουν ΗΠΑ και Γαλλία, μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. «Ίσως τον Μάρτιο», απάντησε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL όταν ρωτήθηκε πότε θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, χωρίς όμως να προσδιορίσει το πού θα γίνει.

«Για να δώσουμε ελπίδα στους Αϊτινούς πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν τους έχουμε εγκαταλείψει, ότι ήδη σκεπτόμαστε πως θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια τους με άλλους τρόπους, ακολουθώντας άλλους κανόνες», πρόσθεσε.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες Πέμπτη οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν να συνεργαστούν στην οργάνωση της διάσκεψης μαζί με την Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο Κουσνέρ δεν αναφέρθηκε στους έξι Γάλλους που έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό, τόνισε μόνο ότι δύο κοριτσάκια γαλλικής υπηκοότητας διασώθηκαν και πως ακόμα αγνοούνται περίπου εξήντα Γάλλοι.

Τέλος, ο γάλλος υπουργός είπε πως σήμερα θα σταλεί στην Αϊτή ένα νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο θα εγκατασταθεί στην κατοικία του γάλλου πρεσβευτή.

  • Μεγάλη η κινητοποίηση για την αποστολή συνεργείων διάσωσης και βοήθειας

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν ότι περίπου 3 εκατ. άνθρωποι θα χρειασθούν αρωγή. Για το λόγο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση του αρχικού ποσού των 10 εκατ. δολαρίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατ. δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη Ντάγκλας Αλεξάντερ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αποδεσμεύσει βοήθεια 6,87 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Αϊτή βοήθεια ενός εκατ. δολαρίων σε ρευστό για την ανακούφιση του σεισμόπληκτου πληθυσμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι θα απαιτείται μεγάλη επιχείρηση βοήθειας. Όπως διαμήνυσε θα μεταβεί επί τόπου στην Αϊτή «μόλις είναι δυνατόν». Ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον 22 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχασαν την ζωή τους και περίπου 100 αγνοούνται, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Έκτακτη σύνοδο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη σεισμόπληκτη χώρα θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.. «Ζήτησα από τον Ισπανό υπουργό Ανάπτυξης να συγκαλέσει σύνοδο την Δευτέρα των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για να προχωρήσουμε. Η σύνοδος αυτή θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών των διαφόρων χωρών και την ενίσχυσή τους. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

  • Επί ποδός ΗΠΑ-Ισραήλ-Unesco

Σύμβουλος εσωτερικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει σήμερα για την Αϊτή μαζί με αξιωματούχο του Πενταγώνου για να συντονίσουν την παροχή της αμερικανικής βοήθειας επί του πεδίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επί 2,5 ώρες στον Λευκό Οίκο για να συζητηθεί ο συντονισμός της παροχής βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αϊτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, όπως η κυβερνητική υπηρεσία Αρωγής για την Ανάπτυξη, η USAID, το υπουργείο Αμυνας και η Ακτοφυλακή. «Σήμερα, ο επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων εσωτερικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ντένις ΜακΝτόνοου θα επισκεφθεί την Αϊτή μαζί με τον Τζον Κίρμπι, βοηθό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρατεύσει όλη την ισχύ των ΗΠΑ για την προσφορά βοήθειας προς την Αϊτή και ότι προτίθεται να αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τον Πορτ-ο-Πρενς.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε σήμερα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό και ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό στην Αϊτή. «Η ισραηλινή ομάδα που απαρτίζεται από 220 ανθρώπους θα δημιουργήσει έναν νοσοκομείο εκστρατείας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Η ισραηλινή ομάδα περιλαμβάνει 40 γιατρούς, 20 νοσοκόμους και 24 νοσοκόμες, καθώς και τεχνικό προσωπικό.

Σχέδιο αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων θα εφαρμόσει η Unesco στην Αϊτή για την «αποκατάσταση των υπηρεσιών εκπαίδευσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού. Η Ιρίνα Μποκόβα, γενική διευθύντρια της Unesco, οκτώ μέλη της οποίας αγνοούνται μετά τον σεισμό, απηύθυνε από το Παρίσι έκκληση για «άμεση, μαζική και καλά συντονισμένη βοήθεια» προς την Αϊτή.

«Αν και η παροχή επείγουσας βοήθειας αποτελεί προτεραιότητα, η Unesco ετοιμάζει σχέδιο ταχείας δράσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών της εκπαίδευσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

«Η καταστροφή του πανεπιστημίου του Πορτ-ο-Πρενς και πολλών δημοτικών σχολείων και γυμνασίων κατά τον σεισμό, μαζί με την απώλεια εκπαιδευτικών και μαθητών αποτελεί μια δραματική οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει πληγεί και από άλλες καταστροφές.

Η εκπαίδευση βρίσκεται στο κέντρο της αναδιάρθρωσης της Αϊτής και αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξή της. Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε βοήθεια για τη συγκρότηση προσωρινών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και για την ανοικοδόμηση», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco.

  • Σταρ του Χόλιγουντ κινητοποιούνται για βοήθεια

Ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ θα οργανώσει ένα τηλεμαραθώνιο για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής και κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν, ανακοίνωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι MTV.

Το κανάλι δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία, όμως πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τηλεμαραθώνιος θα μεταδοθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής κανένας σταρ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του, όμως λέγεται ότι αναμένεται να δώσει το παρών ο Στινγκ και πολλοί άλλοι.

Η πρωτοβουλία του Κλούνεϊ έρχεται μία ημέρα αφότου το ζεύγος Ατζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια και άλλοι σταρ του Χόλιγουντ κάλεσαν τους θαυμαστές τους να προσφέρουν ότι μπορούν στους πληγέντες.

Ο Γουάικλιφ Τζιν, που γεννήθηκε στην Αϊτή, ζήτησε από τους Αμερικανούς να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τη χώρα του μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Yele Foundation.

Ο τραγουδιστής του χιπ-χοπ, Σον Ντίντι Κομπς κάλεσε επίσης τους θαυμαστές του να δώσουν χρήματα στην ίδια φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, δήλωσε ότι η Πολιτεία θα βοηθήσει την Αϊτή και έστειλε μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έρευνας και διάσωσης στη χώρα.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: