Η μπάλα στον πρόεδρο

  • Διανύοντας το πρώτο δεκαήμερο της ζωής της νέας Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εγκαινιάστηκε με την έναρξη της θητείας του προέδρου Χέρμαν Βαν Ρομπάι την 1η του έτους, το τοπίο της καινούριας ευρωπαϊκής πορείας μοιάζει γνωστό.

Οπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύπαρξής της, έτσι και τώρα η Ε.Ε. εξακολουθεί να παλεύει για να διασφαλίσει τη συνοχή της και να επιδείξει τις ηγετικές αρετές της μέσα σε ένα πολυ-πολικό διεθνές περιβάλλον.

Πρόκειται δηλαδή για μια νέα συνταγή που χρησιμοποιεί τα παλιά, καλά υλικά: τώρα υπάρχει μια νέα βαθμίδα διοίκησης, η μόνιμη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον νεοδιορισμένο κ. Ρομπάι, που θα συν-διαχειρίζεται με την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία τις πάγιες προκλήσεις της Ε.Ε.: την πολιτική της διεύρυνσης, την υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα την έξοδο από την κρίση, την οικοδόμηση βαθύτερων στρατηγικών συνεργασιών με τους άλλους «μεγάλους παίκτες» της διεθνούς σκηνής, και, τέλος, την επένδυση σε κοινωνικές, πολιτικές και τεχνολογικές υποδομές ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους μια «ευρωπαϊκή κοινωνία πρωτοπορίας».

Αλλο όμως οι προθέσεις και άλλο οι πραγματικότητες που τις περιβάλλουν, κι αυτό είναι που χαράζει το δρόμο της νέας ευρωπαϊκής πορείας. Ετσι, η πλήρης εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας έφερε μαζί της ελπίδες και προδιέγραψε αντιξοότητες, που μπορούν να συνοψιστούν στη φράση «εν αναμονή της γενναίας νέας Ευρώπης». «Γενναίας», διότι τολμά να αποκτήσει δύο πόλους εξουσίας (κυλιόμενη και μόνιμη προεδρία) και «εν αναμονή», διότι κανείς ακόμη δεν μπορεί να προεξοφλήσει το μέλλον μιας τέτοιας συνδιοίκησης.

  • Σε δεύτερο πλάνο

Τα πρώτα δείγματα συνδιοίκησης είναι μάλλον θετικά. Η ισπανική προεδρία έχει ήδη αποδεχτεί ένα δεύτερο ρόλο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της, κρατώντας ό,τι απέμεινε από τις άλλοτε πλήρεις εξουσίες της κυλιόμενης προεδρίας. Οπως έσπευσε να δηλώσει ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ανχελ Μορατίνος, η χώρα του δεν θα προσπαθήσει να καπελώσει τη μόνιμη προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Εναπόκειται σε αυτούς τους δύο, τον πρόεδρο Ρομπάι και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και ΥΠΕΞ Κάθριν Αστον να διαχειριστούν, να προωθήσουν και να εκπροσωπήσουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010», κατά τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Ενωσης έκανε κι αυτός γρήγορα το πρώτο βήμα για το ξεκαθάρισμα των αμφιβολιών περί του ποιος θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Από το πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο της θητείας του ανήγγειλε την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής οικονομικής συνόδου στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου. Παίρνοντας έτσι την σκυτάλη των οικονομικών μαραθώνιων της Ε.Ε. από τα χέρια της κυλιόμενης προεδρίας, η μόνιμη προεδρία ξεκαθαρίζει έμμεσα ότι το ίδιο θα πράξει και για τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα, όπως της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της ασφάλειας.

Ισως για την Ισπανία η έλευση της μόνιμης προεδρίας να δρα ανακουφιστικά, καθώς η χώρα αυτή, με 19,3% ανεργία, ρεκόρ στην Ε.Ε., και με έλλειμμα που πλησιάζει το 11%, υποτίθεται ότι θα προωθήσει το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ε.Ε. που θα συζητηθεί το Μάρτιο στη Βαλένθια. Ομως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ηγεσίες στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία.

Με δεδομένο ότι και οι τρεις χώρες έχουν να περάσουν από κρίσιμες εσωτερικές πολιτικές φάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 (με τοπικές ή βουλευτικές εκλογικές μάχες) είναι πολύ πιθανό οι επιλογές του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να έρθουν σε σύγκρουση με τις προεκλογικές σκοπιμότητες των ηγεσιών εκεί. Οπως επισημαίνεται στα σχετικά σχόλια, η μόνη παρηγοριά των κυβερνητικών επιτελείων στις χώρες αυτές είναι ότι ο Ρομπάι θεωρείται μετριοπαθής, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις εσωτερικές πολιτικές αρένες των ευρωπαίων ηγετών. Το ίδιο αναφέρεται και για την ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, που θα διαχειριστεί τις διεθνείς σχέσεις.

  • Το μετέωρο βήμα

«Ενας κύκλος ερωτηματικών αντικαθιστά τον κύκλο των κίτρινων αστεριών της σημαίας της Ε.Ε.», σημείωνε το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, θέλοντας να δώσει την αίσθηση αναμονής που επικρατεί εκεί. Ερωτηματικά που προκύπτουν από το γεγονός ότι η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν δημιούργησε μόνο την νέα Ευρώπη, αλλά ένα θεσμικό σεισμό και μια διελκυστίνδα εξουσίας, και θα χρειαστεί καιρός για να καταλαγιάσει η σκόνη και να παγιωθεί η νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ε.Ε.

  • Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: