Κόστα Ρίκα, η χώρα της ευτυχίας

  • Οι έρευνες για την ευτυχία τούς κατατάσσουν στην πρώτη θέση. Οι Κοσταρικανοί ζουν σε μία από τις πιο «πράσινες» χώρες. Είναι ελάχιστα εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και κατάργησαν τον στρατό τους για να επενδύσουν στην παιδεία τους

  • Το μυστικό της χώρας που έχει τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους της Γης

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιούνται για την ευτυχία, η Κόστα Ρίκα κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη θέση. Πρόκειται για σύμπτωση; Καθόλου. Οι Κοσταρικανοί ζουν σε μια από τις πιο «πράσινες» χώρες. Είναι ελάχιστα εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και κατάργησαν τον στρατό τους για να θωρακίσουν την παιδεία τους. «Αγνή ζωή» είναι το μότο τους.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί μετρούν την ευτυχία- άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο ακριβείς. Σε όλες τις μετρήσεις, όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιείται, οι κάτοικοι αυτής της χώρας που βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό από τη μια πλευρά και από την Καραϊβική από την άλλη, σπάει τα κοντέρ της ευτυχίας. Για παράδειγμα, στην World Database of Ηappiness του Ολλανδού κοινωνιολόγου Ρούουτ Φέενχόβεν η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην κορυφή ανάμεσα σε 148 χώρες. Στην ερώτηση «πόσο ευτυχισμένοι αισθάνεστε από τη ζωή σας» με κλίμακα από το 1 έως το 10, οι Κοσταρικανοί έχουν μέσο όρο 8,5- πάνω από το 8,3 της Δανίας, το 7,4 των ΗΠΑ και το 6,3 της Ελλάδας. Ένας άλλος κατάλογος μέτρησης της ευτυχίας είναι ο Ηappy Ρlanet Ιndex, στον οποίο η ευτυχία συνδυάζεται με τη μακροβιότητα και το οικολογικό αποτύπωμα. Η Κόστα Ρίκα είναι πρώτη στον κατάλογο, εν΄ω η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 97η θέση.

Μαργαριτάρι. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, όπως διαπίστωσε ο αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes» Νίκολας Κριστόφ που επισκέφθηκε το «μαργαριτάρι της Κεντρικής Αμερικής». Το 1949 η Κόστα Ρίκα πήρε την ασυνήθιστη απόφαση, όχι μόνο για την Κεντρική Αμερική αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, να καταργήσει τον στρατό της για να επενδύσει στην παιδεία. Η βελτίωση στο σύστημα εκπαίδευσης, επισημαίνει ο Αμερικανός αρθρογράφος, δημιούργησε τις συνθήκες μιας πιο σταθερής κοινωνίας, λιγότερο επιρρεπούς στις συγκρούσεις που ταλάνιζαν άλλες χώρες τις ηπείρου. Η καλύτερη εκπαίδευση έφερε σύντομα αποτελέσματα και στην οικονομία της χώρας: σήμερα η Κόστα Ρίκα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μικροτσίπ για υπολογιστές. Στην ενίσχυση της παιδείας οφείλεται και η εντυπωσιακή μείωση του χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα να χρησιμοποιεί τον γυναικείο της πληθυσμό πιο παραγωγικά.

Φυσικό περιβάλλον. Όποιος επισκέπτεται την Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε μια χώρα που πρωτοπορεί παγκοσμίως στην προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση της χώρας εισήγαγε τον φόρο άνθρακα το 1997, όταν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν ακόμη και να συζητήσουν αυτή την ιδέα. Το ίδιο έτος εισήγαγε ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, αμείβοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγροτικό πληθυσμό που προστατεύει το περιβάλλον. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου, η κυβέρνηση έσπευσε να απαγορεύσει την εξόρυξη. Και αντίθετα απ΄ ό,τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστέψει κανείς, η έμφαση στο περιβάλλον ενίσχυσε την οικονομία της χώρας αντί να την αποδυναμώσει. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται ψηλά στους δείκτες ευτυχίας. Κατά τ΄ άλλα, γράφει ο Νίκολας Κριστόφ, έχουμε να διδαχθούμε πολλά πράγματα.

//

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: