Για απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους κατηγορείται ο Νιγηριανός

  • Ένας 23χρονος Νιγηριανός προκάλεσε πυρκαγιά σε αεροπλάνο της Delta. «Τρομοκρατικό χτύπημα» χαρακτηρίσθηκε η ενέργεια από αξιωματούχους. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια.

Κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους απαγγέλθηκαν εναντίον του 23χρονου Νιγηριανού, Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια στην πτήση 253. «Σήμερα, Κυριακή, θα οδηγηθεί στον δικαστή», ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της πτήσης της Delta Airlines από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, που μετέφερε 278 επιβάτες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο Νιγηριανός εξουδετερώθηκε από το πλήρωμα και τους επιβάτες, ενώ ερευνάται ο ισχυρισμός του ότι έχει σχέση με την αλ Κάιντα. Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ο ύποπτος νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές για τις ημέρες των εορτών στη Χαβάη, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το επεισόδιο από το στρατιωτικό σύμβουλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον.

Ο Ομπάμα μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια «έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών», πρόσθεσε ο Μπάρτον. «Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση και ενημερώνεται και για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμά του» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τρομοκρατικό χτύπημα»

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το επεισόδιο σχετίζεται με την τρομοκρατία. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε. Στο μεταξύ ο βουλευτής Πήτερ Κίνγκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNότι ο ύποπτος μέσα στο αεροπλάνο που προσπάθησε να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό, συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Αυτό που κατάλαβα είναι…πως διαθέτει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, σίγουρα ακραίες τρομοκρατικές διασυνδέσεις και το όνομα του βγήκε αμέσως από τις βάσεις δεδομένων» μετά από την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο Κινγκ.

Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός « βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

ΜΜΕ

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές πως η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντίτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του.

Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια

Τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενισχύθηκαν, με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια.

«Τα συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο», ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας ένα αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρίες να εινισχύσουν την ασφάλεια.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία συνίστανται κυρίως «στην έρευνα των επιβατών» και σε «συμπληρωματικούς ελέγχους στις χειραποσκευές», άρχισαν να εφαρμόζονται από το πρωί του Σαββάτου στην Ολλανδία.

Εκτός από το Άμστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιέννης ανακοίνωσαν πολύ γρήγορα μία ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους «Αμερικανούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». «Άμεσα» μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες: εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους -με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών- και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο -ακόμα και ένα βιβλίο- που μεταφέρουν στο αεροσκάφος.

Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου, με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών. Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη».

Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να «περιορίσουν» τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα «ελέγχονται 100%», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Η ομοσπονδιακή γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει στα αεροδρόμια, έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια σε πτήση αεροσκάφους από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Η αστυνομία θα ενισχύσει τους ελέγχους της κυρίως στη Φρανκφούρτη, στο κυριότερο αεροδρόμιο της χώρας και τρίτο πολυσύχναστο στην Ευρώπη.

Επίσης, οι Γερμανοί αξωματούχοι ασφαλείας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αμερικανικές αρχές αεροπορικής ασφαλείας, αναφέρεται σε μία ανακοίνωση.

Εξάλλου, η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί όλους τους επιβάτες με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Κινητοποίηση στη Σκότλαντ Γιάρντ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει έρευνες στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αμερικανικές αρχές, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας.

«Είμαστε σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές και αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες στο Λονδίνο», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Σκότλαντ Γιαρντ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ή τα «κτίρια» που γίνονται οι έρευνες.

Έρευνες στη Νιγηρία

Ο Νιγηριανός αντιπρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να διερευνήσουν την αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας κατά του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Ενώ γίνονται βήματα για την εξακρίβωση της ταυτότητας του φερόμενου ως δράστη και των κινήτρων του, οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεργαστούν πλήρως με τις αμερικανικές αρχές στις έρευνες που γίνονται», δήλωσε η νιγηριανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο Αμπντουλ Μουταλάμπ, γιος ενός διακεκριμένου πρώην τραπεζίτη του Ουμάρου Μουταλάμπ, δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι αδελφός του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πατέρας του σκοπεύει να συναντηθεί με την αστυνομία της Νιγηρίας.

  • kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: