Χτύπημα πάνω απ’ την κάλπη

  • «Μη χάνετε τα λογικά σας». Αυτό είχε πει ο Παλμίρο Τολιάτι, ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του από τις τρεις σφαίρες που δέχτηκε το 1948.

Αυτή τη φράση ανέσυρε η εφημερίδα «L’ Unita», όργανο του ιταλικού Κ.Κ., για να απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές. Φαίνεται όμως πως η λογική και η ψυχραιμία αποτελούν δυσεύρετο είδος στη σημερινή περίοδο που περνάει Ιταλία.

Και δεν μιλάμε μόνο για τους ψυχικά διαταραγμένους που έβαλαν στο στόχαστρο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον έναν που τον τραυμάτισε ή τον άλλον που προσπάθησε να εισβάλει στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου κρατείτο. Αυτά τα προσόντα απουσιάζουν, και από τον ιταλό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Σε κάθε χώρα όπου επικρατεί στοιχειώδης λογική, θα αποτελούσε μείζον ζήτημα το πώς ένας ψυχοπαθής έφτασε να ξυλοκοπά ανενόχλητος τον πρωθυπουργό μπροστά στα μάτια της προσωπικής του φρουράς (στις ΗΠΑ πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο επειδή ένα ζευγάρι «εισέβαλε» απρόσκλητο στη δεξίωση του Λευκού Οίκου). Αντίθετα, οι περισσότεροι αποφεύγουν να ρωτήσουν για το αυτονόητο και εστιάζουν στο «κλίμα μίσους κατά του Μπερλουσκόνι».

Κλίμα για έλεγχο στο Διαδίκτυο

Το κλίμα μίσους, για να εξηγούμεθα, δεν το προκαλεί ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός με το βίο και την πολιτεία του, αλλά το καλλιεργούν οι δικαστές, οι κομμουνιστές και άλλες επικίνδυνες δυνάμεις. Αυτό είπε, λίγο ώς πολύ, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» (Pdl), το ίδιο επαναλαμβάνουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη – ο Μπερλουσκόνι τα λέει εδώ και καιρό. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο ακόμα και για τον κίνδυνο επιστροφής στα «χρόνια του μολυβιού», κάνοντας χοντροκομμένες και εξωφρενικές συγκρίσεις ανάμεσα στη δεκαετία του 1970 και το σήμερα.

Κάπου εδώ βρίσκεται το διά ταύτα της όλης ιστορίας με την επίθεση κατά του ιταλού πρωθυπουργού: «Η πατρίς κινδυνεύει. Χρειαζόμαστε νέους νόμους και νέα μέτρα ασφαλείας». Η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται εκτάκτως στην ψήφιση νομοθεσίας που να επιβάλλει ασφυκτικά μέτρα αστυνόμευσης στις δημόσιες συγκεντρώσεις και να επιτρέπει τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Στις ΗΠΑ, το Ιντερνετ είναι γεμάτο από ρατσιστικά σχόλια και απειλές κατά του Ομπάμα, αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να το λογοκρίνει. Το διανοήθηκε όμως στην Ιταλία. Οχι άδικα, η «Guardian» σχολίαζε ότι «η αντίδραση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι μετά την επίθεση παραπέμπει σε χώρα της Κεντρικής Ασίας».

Δεν είναι λίγοι αυτοί εντός κι εκτός ιταλικών συνόρων που εικάζουν ότι η επίθεση μπορεί να ωφελήσει πολιτικά τον Μπερλουσκόνι. Δημιουργεί ένα κλίμα πόλωσης και ανασφάλειας το οποίο ενδεχομένως να του επιτρέψει να περάσει χωρίς ιδιαίτερες διαμαρτυρίες το νόμο περί επίσπευσης των δικαστικών υποθέσεων, που ουσιαστικά θα του επιτρέψει να γλιτώσει από τις δίκες που εκκρεμούν εναντίον του, αφού οι δικαστές έκαναν το «σφάλμα» να άρουν την ασυλία του. Επίσης, όσοι διαδηλώνουν εναντίον του θα έρχονται αντιμέτωποι με αμείλικτη αστυνομική καταστολή.

Ο «Καβαλιέρε» προφανώς σκοπεύει να διατηρήσει αυτό το κλίμα μέχρι τις περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο του 2010, από όπου ελπίζει να βγει ενισχυμένος. Ορισμένα σενάρια, μάλιστα, τον θέλουν να προχωρεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία και θα απαλλαγεί από την ανάγκη συνεργασίας με τον Τζιανφράνκο Φίνι και τη Λέγκα του Βορρά.

Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων θα φανούν σε λίγους μήνες. Αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει πάντως το ότι ο δαιμόνιος Μπερλουσκόνι ξέρει να στρέφει τα πάντα υπέρ του, ακόμα και μια γροθιά.

  • Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: