Πήγαν [στην Κοπεγχάγη], απογοητεύτηκαν και απήλθαν

  • Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης απογοήτευσε με τα πενιχρά της αποτελέσματα. Μια απογοήτευση που καταγράφεται σε όλες τις προσεγγίσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία που προσπάθησε όλες τις ημέρες ώστε να επιτευχθεί μια νομική συμφωνία.

«Οι ισχυροί ηγέτες αυτού του κόσμου δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», μας είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης: «Προσπαθήσαμε ιδιαίτερα ως χώρα, αλλά οι ισχυροί είναι εκείνοι που κλείνουν τις συμφωνίες. Πρωτοστατήσαμε υπέρ της μείωσης ρύπων της ναυτιλίας κατά 20% έως το 2020, με την προϋπόθεση την ευθύνη της εφαρμογής να την έχει ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας και η συμφωνία να είναι παγκοσμίως δεσμευτική, διαφορετικά θα την εκμεταλλευτούν χώρες με σημαίες ευκαιρίας. Τουλάχιστον, είμαι ευχαριστημένος με τη συμφωνία που είχα στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% έστω και μονομερώς».

Κατά τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Θ. Σκυλακάκη, οι πολιτικές της Ε.Ε. πρέπει να συνεχιστούν, αλλά να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τη διεθνή ασυνενοησία από πλευράς κλιματικής πολιτικής, που ήταν προφανής στην Κοπεγχάγη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης έδωσε μια άλλη εξήγηση στην αποτυχία της Κοπεγχάγης: «Στη σύνοδο δόθηκε μεγάλο βάρος στην πολιτική συζήτηση, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω η συζήτηση ουσίας. Η κατάληξη ήταν αναμενόμενη, αφού οι περισσότερες χώρες -ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Κίνα- ήταν ανέτοιμες, αλλά και απρόθυμες να δεσμευτούν. Αποτελέσματα χρειαζόμαστε. Μέσα στο 2010 οι χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο για τους δεσμευτικούς στόχους και τα χρηματοδοτικά».

Κατά τον Αχ. Πληθάρα, υπεύθυνο εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς, οι πολίτες του κόσμου έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται αγανακτισμένοι. «Η Κοπεγχάγη δεν μας έδωσε τη μείωση των εκπομπών των ρύπων κατά 20%-30%, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα έπαιξαν άλλη μια φορά ανατρεπτικό ρόλο. Εμείς τώρα πρέπει να στραφούμε στο εσωτερικό μας, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ένα διαφανές πλαίσιο νομοθετημάτων και κανόνων, έτσι ώστε η μείωση των εκπομπών να συνδυαστεί με προστασία του περιβάλλοντος και οικονομικά οφέλη».

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη κρίνεται θετική. Αντίθετα με την υποεκπροσώπηση στη Διάσκεψη του 2007 στο Μπαλί, πάνω από εβδομήντα άτομα συμμετείχαν σε πολλά φόρα. Σημαντική ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού για επιβολή «φόρου άνθρακα» και η μείωση των εκπομπών ρύπων στη ναυτιλία. Εως τον Σεπτέμβριο, η θέση της Ελλάδας ήταν κατά της θέσπισης ουσιαστικών μειώσεων στη ναυτιλία.

Επίσης, χρήσιμες θεωρούνται οι συναντήσεις των ελλήνων πολιτικών με ομολόγους τους. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε με πλειάδα ομολόγων και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης συναντήθηκε με ομολόγους του από Σερβία, Αλβανία, Τυνησία και Αφρικανική Ενωση.

Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία. Στα αρνητικά μπορεί κανείς να καταγράψει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να μετακινήσει έστω και λίγο την Ε.Ε. από τη μετριότητα που χαρακτήρισε τη στάση του συνόλου των κρατών της. Εδώ βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το κλίμα για την Ελλάδα (εξαιτίας των οικονομικών) εντός της Ε.Ε. δεν είναι ιδιαίτερα θερμό.

ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: