Μη δεσμευτική, με απλή υποχρέωση ενημέρωσης συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Κλίμα

  • Δεν τέθηκε ο στόχος μείωσης κατά 50% των εκπομπών αερίων

«Άσπρος καπνός» από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατέληξε σε συμφωνία για το κλίμα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ και τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Ζούμα, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012,  προκειμένου να βοηθηθούν να προσαρμοσθούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε απόψε, του οποίου αντίγραφο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η συλλογική δέσμευση των βιομηχανικών χωρών είναι να φέρουν νέους και επιπλέον πόρους» (στη βοήθεια στην ανάπτυξη) ενός συνολικού ποσού 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι η συναίνεση που επιτεύχθηκε θα λειτουργήσει ως βάση για παγκόσμια δράση τα επόμενα χρόνια. Επίσης σημείωσε ότι αυτή δεν θα έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά τα κράτη θα πρέπει να ενημερώνουν σχετικά με τους στόχους μείωσης των ρύπων. «Πρέπει να εργαστούμε για μια δεσμευτική συμφωνία, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει σε αυτή τη Σύνοδο. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη  προσπάθεια και εμπιστοσύνη μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών» υπογράμμισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία της Κοπεγχάγης δεν είναι δεσμευτική για τη χώρα του, η οποία, όμως, επαναβεβαιώνει τους στόχους της για μείωση των ρύπων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον πριν την τελική ψηφοφορία στη Σύνοδο.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι όλες οι χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή βοήθειας προς τις φτωχές χώρες ύψους 100 δις δολαρίων το χρόνο μέχρι το 2020 και πρόσθεσε ότι όλοι συμφώνησαν στην έννοια της χρηματοδότησης της καινοτομίας. Τα πρώτα 30 δις θα πρέπει να δοθούν μέχρι το 2012. Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010.

Ωστόσο, ο Σαρκοζί χαρακτήρισε ως «απογοήτευση» την απουσία ενός στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, που είναι απαραίτητος προκειμένου να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διοργανώσει διαπραγματεύσεις στη Βόνη «σε έξι μήνες» για την προετοιμασία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ν.Σαρκοζί.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι η Σύνοδος είχε θετικό αποτέλεσμα, για το οποίο θα πρέπει όλοι να είναι ευτυχείς. «Καμία χώρα δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, αλλά αυτή αποτελεί ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα μπροστά και ένα θεμέλιο για να κάνουμε περαιτέρω πρόοδο» δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα. Η υποστήριξή της από τις χώρες που είναι οι κύριοι ρυπαντές του πλανήτη, όπως η Κίνα και άλλα ταχύτατα αναπτυσσόμενα κράτη ήταν καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο εθνικών δράσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Επίσης, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο διεθνών διαβουλεύσεων. Ωστόσο δεν τίθενται συνολικοί στόχοι μείωσης για τις πλούσιες χώρες. Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης για έναν χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ενώ ο στόχος «ελάφρυνσης» είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου. Νωρίτερα η Σύνοδος στη Δανία είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς οι ηγέτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε κάποιο κείμενο συμφωνίας. [enet.gr, 23:44 Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: