Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ προτείνουν αύξηση προστατευτισμού!

Δύο σημαίνοντα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέθεσαν τη δική τους πρόταση νόμου, με την οποία ο ισχύων νόμος «αγοράζετε αμερικανικά προϊόντα» μπορεί να γίνει ακόμα «αυστηρότερος». Η πρόταση κατατέθηκε παρότι ο εν λόγω νόμος δυσαρεστεί ήδη έντονα βασικούς εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι η ΕΕ και ο Καναδάς. Πρόκειται για τον γερουσιαστή Ρας Φέϊνγκολντ και τον βουλευτή Νταν Λιπίνσκι, του κόμματος των Δημοκρατικών. Αμφότεροι τονίζουν στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι με τις τροποποιήσεις επί το «αυστηρότερο» του ισχύοντος νόμου «θα προστατευτούν θέσεις εργασίας».

Η πρόταση γίνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 10%. «Και στους ομαλούς οικονομικούς καιρούς, τα δολάρια των φορολογουμένων καταλήγουν – με τρόπο αχρείαστο – στις τσέπες των Κινέζων ή άλλων ξένων εργατών και τώρα με τη χειρότερη εδώ και 25, τουλάχιστον, χρόνια οικονομική κρίση εδώ στις ΗΠΑ, αυτό που γίνεται είναι απλά ντροπιαστικό» επισημαίνει ο βουλευτής Λιπίνσκι. «Αν όμως, όποτε αυτό μπορεί να γίνεται, αγοράζουμε μόνον αμερικανικά προϊόντα, τότε η κυβέρνηση μας στέλλει στους Αμερικανούς εργάτες το εξής απλό μήνυμα, σάς παρέχουμε στήριξη» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο γερουσιαστής Φέϊνγκολντ.

Σε διεθνές εμπορικό επίπεδο, η μορφή προστατευτισμού «αγοράζετε αμερικανικά», με σαφή υποστήριξη από τα αμερικανικά συνδικάτα, ξεκίνησε από την αγορά του χάλυβα και του σιδήρου. Η έναρξη του προστατευτισμού έγινε με απόρριψη των αντίστοιχων ξένων προϊόντων, ακόμα και ξένων «σύνθετων» προϊόντων, με βάση τον αμερικανικό χάλυβα, σίδηρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν έντονη. Και οι δύο πλευρές ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση «να δημοσιοποιεί τους λόγους λήψεως τέτοιων νομοθετημάτων», που περιέχουν «ρήτρες» προστατευτισμού. [enet.gr, 21:07 Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: