Κατασπατάληση της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν

  • Κατασπατάληση χρημάτων της βοήθειας που δίνεται στο Αφγανιστάν, διαπιστώνει υποεπιτροπή της Γερουσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει πάνω από 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια για έργα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στο Αφγανιστάν, από το 2002, αλλά διαπιστώθηκε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο από τα χρήματα αυτά κατασπαταλήθηκαν, σύμφωνα με Αμερικανίδα γερουσιαστή.

Οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν, με δεδομένη την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για την αποστολή άλλων 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, επισήμανε η γερουσιαστής Κλέρ Μακ Κάσκιλ, που συμμετέχει σε υποεπιτροπή ακροάσεων της Γερουσίας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με συμφωνίες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε κάτι. Πάντως ξέρουμε ότι η νέα στρατηγική του προέδρου στο Αφγανιστάν θα επιφέρει μαζική αύξηση του αριθμού και της αξίας των συμβολαίων στο Αφγανιστάν», δήλωσε η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα χρήματα αυτά έχουν διοχετευθεί σε έργα από τη διάνοιξη δρόμων και την οικοδόμηση εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι σε προγράμματα για τη γεωργία και την οικιστική ανάπτυξη.

Η Κλερ Μακ Κάσκιλ σε μνημόνιο που έχει συντάξει για τα μέλη της υποεπιτροπής ελέγχου συμβολαίων, στην οποία προεδρεύει, αναφέρει ότι οι σπατάλες διαπιστώνονται στο ένα έκτο των δαπανών που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα. Εκφράζει δε ανησυχία ότι η κατασπατάληση χρημάτων και η διαφθορά που έχει διαπιστωθεί σε συμβόλαια στο Ιράκ θα επαναληφθεί και στην περίπτωση του Αφγανιστάν.

Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου σε πρόσφατη έκθεσή της ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει σχεδόν 230 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ποσό που θα φτάσει στα 300 δισεκατομμύρια με την έγκριση των στρατιωτικών δαπανών για το οικονομικό έτος 2010. Οι πρόσθετες δαπάνες έχουν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή και αναμένεται ότι θα συζητηθούν στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: