Μετράει αντίστροφα ο «ευρωπαϊκός χρόνος» για την Τουρκία

  • «Καμία ανησυχία για τυχόν κυρώσεις», λέει ο Εγκεμέν Μπαγίς
  • Η λύση του Κυπριακού κλειδί για την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

Την ελπίδα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από τις εκλογές στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου τον Απρίλιο και την πεποίθηση ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Eγκεμέν Μπαγίς, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε το Κυπριακό «ευαίσθητο ζήτημα» ειδικά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει από το 2002 το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με στόχο την εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής λύσης που θα εγγυάται το σεβασμό «της πολιτικής ισότητας» των δύο πλευρών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί λύση πριν από τις εκλογές στη βόρεια Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη λύση που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγουμένως λύσει το Κυπριακό, ενώ η Τουρκία παραμένει εκτός της Ένωσης λόγω του ίδιου προβλήματος», ανέφερε ακόμη ο κ. Μπαγίς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι έχουν ήδη επιβληθεί πολλές κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν και κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να κλείσει λόγω της Κύπρου.

Ο κ. Μπαγίς είπε ότι οποιαδήποτε συμπληρωματική τιμωρία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Exω εμπιστοσύνη στη σύνεση των Ευρωπαίων ηγετών και δεν ανησυχώ για επιβολή κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα».

Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο κ. Μπαγίς επανέλαβε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει και το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα και κατέληξε: «Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να γίνονται ταυτόχρονα βήματα και από τις δύο πλευρές».

Επιπλέον, ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε στη θετική εικόνα που επικρατεί στην Τουρκία για τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λόγω των προσπαθειών που είχε καταβάλει ως υπουργός Εξωτερικών για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τώρα ο κ. Παπανδρέου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις απόψεις ενάντια στην τουρκική ένταξη, που είχε εκφράσει στο παρελθόν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν τις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε., ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη θέση είχε διατυπωθεί όταν ο Βέλγος πολιτικός βρισκόταν στην αντιπολίτευση και δεν είναι βέβαιο ότι πρεσβεύει αντίστοιχες απόψεις ως πρόεδρος της Ε.Ε.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ), enet.gr, 19:03 Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: