Η νέα «κυβέρνηση» της Ε.Ε.


  • Οι εσωτερικές διαμάχες των «μεγάλων δυνάμεων» και οι τομείς που αναλαμβάνει η κάθε χώρα

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/11/2009. Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Kαλλεργη

Το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλιακής Πολιτικής και Αλιείας αναλαμβάνει η Ελληνίδα νέα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ενώ ο ήδη γνώριμός μας επίτροπος Διεύρυνσης Ολι Ρεν διαδέχεται τον Χοακίν Αλμούνια στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων.

Η κάπως αιφνιδιαστική ανακοίνωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή από τον πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κλείνει τις θεσμικές αβεβαιότητες που χαρακτήρισαν όλο το 2009, όμως δεν μεταφράζεται κατ’ ευθείαν σε ανάληψη των καθηκόντων τους από τους νέους επιτρόπους. Θα πρέπει να περιμένουν την επικύρωση του διορισμού τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει την εκτενή και λεπτομερή προετοιμασία τους για τις σχετικές ακροάσεις προ των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών, που θα διεξαχθούν από τις 11 έως τις 19 Ιανουαρίου, ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο της κ. Δαμανάκη, που σήμερα κατέχει ο απερχόμενος Μαλτέζος επίτροπος Τζο Μπορζ, αυτό υπήρξε, για ευνόητους λόγους, η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αφορά το σύνολο της θαλάσσιας μάλλον παρά αμιγώς ναυτιλιακής πολιτικής της Ενωσης, με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια στην προώθηση μιας «ολιστικής» αναπτυξιακής πολιτικής για την παράκτια Ευρώπη, περιλαμβάνοντας φυσικά τη ναυτιλία, εκτός από συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα μεταφορών και περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και τη συνολική και ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλές (κυρίως βόρειες) ευρωπαϊκές χώρες διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων της Ενωσης, πηγή ατέλειωτης έντασης μεταξύ των πρωτευουσών και της Επιτροπής και μεταξύ των ψαράδων και των κυβερνήσεών τους.

Το ίδιο το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, του απερχόμενου Ελληνα επιτρόπου Στ. Δήμα, χωρίζεται, όπως είχε προαναγγελθεί, σε δύο, με τη δημιουργία χωριστής Γενικής Διεύθυνσης για τις Κλιματικές Αλλαγές, την οποία αναλαμβάνει η Δανέζα υπουργός Περιβάλλοντος Κόνι Χέντεγκαρντ. Τα υπόλοιπα θέματα περιβάλλοντος παραμένουν, υπό τον Γιάνεζ Ποτότσνικ, τον Σλοβένο επίτροπο που σήμερα είναι αρμόδιος για την Ερευνα.

Για την Ελλάδα, η σημαντικότερη εξέλιξη πρέπει όμως να είναι η ανάληψη του αενάως κρίσιμου για τη χώρα χαρτοφυλακίου των Οικονομικών, Νομισματικών και… ελληνικών υποθέσεων από τον Ολι Ρεν, έστω και αν αλλαγή από τον Χοακίν Αλμούνια δεν πρόκειται να μεταβάλει ουσιαστικά τη θέση της χώρας.

Εκείνο που έχει σημασία είναι οι κανόνες του «κλαμπ» που λέγεται Ζώνη Ευρώ και δεν αλλάζουν αναλόγως του επιτρόπου. Οταν δημιουργήθηκαν οι κανόνες της Ζώνης Ευρώ, κατ’ εντολήν κυρίως της Γερμανίας, αλλά σύμφωνα με τους ισχύοντες θρύλους διά χειρός του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μια βασική πρόνοια ήταν ο αυτοματισμός: η συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας καταγράφουν με επαρκή λεπτομέρεια, όχι μόνο τι μπορεί, αλλά κυρίως τι οφείλει να πράττει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο εκάστοτε επίτροπος σε περιπτώσεις υπερβολικού ελλείμματος.

Οι κανόνες αυτοί δεν είναι το έργο αόρατης χειρός. Γράφτηκαν από και για τις κυβερνήσεις, και στον επίτροπο ανετέθη από τις ίδιες αυτές κυβερνήσεις η επιβολή τους, ακριβώς όπως διά των εκπροσώπων της η κοινωνία δημιουργεί νόμους και μετά αναθέτει στην αστυνομία την επιβολή της τήρησής τους. Ετσι, αν ο Αλμούνια έχει εξελιχθεί στον εφιάλτη κάθε Ελληνα υπουργού Οικονομικών, ο εφιάλτης αυτός θα επιστρέψει απαράλλακτος με τον Ρεν…

Το θετικό για τη χώρα είναι πως, όπως με τον Ισπανό επίτροπο, στο πρόσωπο του Ρεν δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν άγνωστο, αλλά με κάποιον με τον οποίο ήδη συνεργάζεται επί πέντε χρόνια για τη διεύρυνση της Ενωσης, με άλλα λόγια κυρίως τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ και φυσικά σε ό,τι αφορά την όποια ευρωπαϊκή παρέμβαση στα του Κυπριακού. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περνάει τώρα σε έναν νέο επίτροπο, τον Τσέχο Στέφαν Φούλε, με όλες τις προκλήσεις που έχει, ακριβώς, για την Ελλάδα η προσπάθεια αποκατάστασης το ταχύτερο των απαραίτητων προσβάσεων και της αναγκαίας αμοιβαίας κατανόησης.

Οσον αφορά τα άλλα χαρτοφυλάκια ελληνικού ενδιαφέροντος, την αρμοδιότητα για τη Λαθρομετανάστευση και την επιτήρηση των Εξωτερικών Συνόρων της Ενωσης αναλαμβάνει η Σουηδέζα νέα επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ. Η δε Γεωργία περνάει στον Ρουμάνο νέο επίτροπο Ντάκιαν Τσιόλος. Με τη Ρουμανία να έχει ήδη υποστεί το πάγωμα εκατομμυρίων ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις λόγω λαθροχειριών και σφαλμάτων (κατά το πρότυπο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών), αυτή ήταν μια από τις πιο απρόσμενες επιλογές του Μπαρόζο.

Ομως, η μεγαλύτερη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο δόθηκε για το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, ένα από τα κρισιμότερα κι εκείνο που εν τέλει ρυθμίζει, καθ’ όσον αφορά την Επιτροπή, όλο το ισοζύγιο απελευθέρωσης – ρύθμισης των αγορών. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου αυτού υπήρξε απαρασάλευτη θέληση της Γαλλίας, που απέσυρε προς τούτο τον νυν επίτροπο Εσωτερικών – Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό στέλνοντας τον παλιό (1999-2004) επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Μισέλ Μπαρνιέ.

Το νέο σκόρπισε όπως ήταν φυσικό τρόμο στο «Σίτι» του Λονδίνου, που επί δύο δεκαετίες γιγαντώθηκε χάρις στο πολύ χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο που έφεραν οι κυβερνήσεις Θάτσερ (με τις γνωστές συνέπειες), και το Λονδίνο άρχισε να απαιτεί τον… ακρωτηριασμό του χαρτοφυλακίου, ώστε να του αφαιρεθεί κάθε αρμοδιότητα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τι θα σήμαινε μια τέτοια κίνηση για τις σχέσεις του Μπαρόζο με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που φυσικά επεδίωκε το χαρτοφυλάκιο αυτό ακριβώς για τους λόγους που τρομάζουν το Λονδίνο, μάλλον δεν απαιτεί εκτενή ανάλυση κι έτσι η ιδέα δεν προχώρησε.

Λέγεται όμως ότι το Λονδίνο εξασφάλισε κάτι που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αρκετά σημαντικό: να αναλάβει Βρετανός ως γενικός διευθυντής στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, για να «διευκολύνει» στο έργο του τον κ. Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο πάθος για το ένα ή το άλλο χαρτοφυλάκιο, απαιτώντας πάντως κάποιο που να είναι «οικονομικού» περιεχομένου. Αλλωστε, έστειλε ως επίτροπο τον Γκίντερ Ετινγκερ, πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης και παντελώς άγνωστο στις Βρυξέλλες. Ελαβε κατόπιν τούτου το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ίσως το «μικρότερο» από τα οικονομικά, που όμως την ενδιέφερε ως μοχλό σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά λέγεται ότι έχει το βλέμμα στραμμένο σε κάτι πολύ σημαντικότερο: την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Τέλος, η Κύπρια επίτροπος Αντρούλλα Βασιλείου αποχωρίζεται την Υγεία για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, που όπως προκύπτει και από το όνομά του συνδυάζει τρείς γενικές διευθύνσεις και θα αριθμεί σχεδόν τρεις χιλιάδες υπαλλήλους, για να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, της Επιτροπής.

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: