Να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την Τουρκία καλούν το νέο πρόεδρο της ΕΕ οι Πράσινοι

  • Δυσαρέσκεια στην Αγκυρα

Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, την οποία έχει απορρίψει ως απειλή για τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. «Ασχημα νέα» γράφει ο τουρκικός Τύπος, μετρημένη η επίσημη αντίδραση…

«Ανησυχώ από τον διορισμό ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενός πολιτικού άνδρα που δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση την πεποίθησή του ότι η ένταξη της Τουρκίας θα ήταν μια απειλή για τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης» δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έλεν Φλότρ, συμπρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι «πρέπει να εξηγήσει τη θέση του για την Τουρκία» τόνισε η Έλεν Φλότρ, σημειώνοντας ότι «η σταθερή υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί στον διορισμό του κ. βαν Ρομπάι χωρίς αμφιβολία συνδέεται με αυτήν την ‘παλιά’ πεποίθηση για την Τουρκία, που είχε πρωτοειπωθεί το 2004».

Οι πολιτική ομάδα των Πρασίνων-Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αντίθετα με τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι ηγέτες των οποίων έχουν επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή τους και έχουν προτείνει μια προνομιακή συνεργασία.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Φλαμανδικού Κόμματος και καθολικός, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο του 2004 ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου: «Μία διεύρυνση της ΕΕ προς την Τουρκία δεν μπορεί να θεωρεί ως μια διεύρυνση που θα μπορούσε να συγκριθεί με άλλες του παρελθόντος. Οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης, που είναι παράλληλα και θεμελιώδεις αξίες του χριστιανισμού, θα χάσουν τη δύναμή του με την εισδοχή μιας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας όπως είναι η Τουρκία».

Το περιβάλλον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχείρησε να μειώσει τη σημασία των λόγων του, υπογραμμίζοντας ότι αυτά ειπώθηκαν σε μία στιγμή που ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δεν κατείχε κυβερνητικά αξιώματα και ήταν στην αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις στην Αγκυρα

Δυσαρέσκεια και ανησυχία διαφαίνεται στην Τουρκία για την τοποθέτηση του Βαν Ρομπάι στην προεδρία. «Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον των σχέσεών μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΕ» δήλωσε στο BBC το Ονούρ Ουμέν, μέλος του της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες προσέγγισαν τελείως αρνητικά την ανακοίνωση του διορισμού του Βέλγου πρωθυπουργού. «Ασχημα νέα» γράφει η Radikal. «Η αντίθεση στην Τουρκία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπληρώνει η Vatan.

Πάντως, η επίσημη αντίδραση ήταν πολύ πιο μετρημένη. «Το Βέλγιο γενικά έχει λάβει μια θετική στάση έναντι της διεύρυνσης και επίσης έχει υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης μας» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας για την ΕΕ.

«Είναι σημαντικό που ο Ρόμπεϊ υποσχέθηκε ότι θα είναι δίκαιος και αντικειμενικός σε ότι αφορά την προσπάθεια ένταξης της χώρας μας. Αυτό συνάδει με τα pacta sunt servanda [τις συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν]» πρόσθετει ο Μπαγίς.

Βρυξέλλες – Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009  [ 21:02 ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: