Ελευθέρας για τους Βαλκάνιους

  • Η Ε.Ε. ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΣΕΡΒΟΥΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ- «ΑΓΚΑΘΙ» ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

«Ιστορικό στάδιο» και «μεγάλη ημέρα για τους λαούς των Βαλκανίων» είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησαν χθες οι επίτροποι Ζακ Μπαρό (Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Ελευθερία) και Ολι Ρεν (Διεύρυνση) για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους 27 να καταργηθεί η υποχρέωση θεώρησης (βίζα) για τους πολίτες της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου από την 1η Ιανουαρίου 2010. Δύο άλλες χώρες, η Αλβανία και η Βοσνία, θα παραμείνουν στον προθάλαμο της αναμονής, δεδομένου ότι δεν εκπληρώνουν ακόμη πλήρως τις προϋποθέσεις, ενώ η πόρτα παραμένει κλειστή για το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία.

Ολι Ρεν και Ζακ Μπαρό.Ερωτηθείς ο πρώτος για τη μη αναγνώριση από την Ελλάδα του διαβατηρίου της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πέταξε το μπαλάκι στους υπ. Εσωτερικών και στον ομόλογό τους, Προκόπη Παυλόπουλο... (φωτ. Ass. Press)

Ολι Ρεν και Ζακ Μπαρό.Ερωτηθείς ο πρώτος για τη μη αναγνώριση από την Ελλάδα του διαβατηρίου της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πέταξε το μπαλάκι στους υπ. Εσωτερικών και στον ομόλογό τους, Προκόπη Παυλόπουλο… (φωτ. Ass. Press)

Οι δύο επίτροποι διευκρίνισαν ότι οι προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας ήταν η εισαγωγή διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η καλή διαχείριση των συνόρων, η θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μόνο η ΠΓΔΜ εκπληρώνει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Το Μαυροβούνιο έχει ορισμένα κενά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η Σερβία θα πρέπει να κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες μέχρι τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνησή της.

  • Στον «προθάλαμο» Αλβανία και Βοσνία

Ο διάλογος παραμένει ανοικτός με την Αλβανία και τη Βοσνία, χώρες στις οποίες «εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και της εισαγωγής διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία. Στα μέσα του 2010 θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις των εν λόγω δύο χωρών. Πάντως, το γεγονός ότι προτείνεται η κατάργηση των θεωρήσεων για τους Σέρβους και όχι για τους Βόσνιους αναζωπύρωσε για ορισμένους τις στάχτες του πολέμου. «Η απόφαση της Επιτροπής να εξαιρέσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την κατάργηση των θεωρήσεων αποτελεί προσβολή για τους ανθρώπους που υπέφεραν περισσότερο από τον πόλεμο», δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος θυμήθηκε το αντισερβικό μένος του.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί τμήμα του διαλόγου για την κατάργηση των θεωρήσεων. Ερωτηθείς για την περίπτωση της Τουρκίας, ο Ολι Ρεν είπε ότι προτιμά να μην απαντήσει και ο Ζακ Μπαρό είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιος προβληματισμός από την πλευρά της Ε.Ε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μη αναγνώριση του διαβατηρίου της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την Ελλάδα και πώς θα ρυθμιστεί αυτό το θέμα με την κατάργηση της βίζας για τους Σκοπιανούς, ο Ολι Ρεν απάντησε ότι αυτό που προέκυψε από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών είναι ότι όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν με τις προτάσεις της επιτροπής. Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν έδωσε και προτίμησε να πετάξει το μπαλάκι στον Προκόπη Παυλόπουλο και τους ομολόγους του…

Ο Ζ. Μπαρό ρωτήθηκε και για τις προθέσεις του σχετικά με τη λαθρομετανάστευση. Απάντησε ότι θα θέσει το θέμα σήμερα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη, αλλά άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι δεν περιμένει τίποτε περισσότερο από μία ένδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες του Νότου για μετεγκατάσταση λαθρομεταναστών «σε εθελοντική βάση», όπως έκανε η Γαλλία με τη Μάλτα. Πρόκειται για μια δοκιμή, είπε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος διαπιστώνει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών λόγω της αρνητικής στάσης των χωρών του Βορρά. Θα μπορούσε να πει «μια δοκιμή άνευ αποτελέσματος»… *

  • Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε