«Η κρίση φέρνει ανισότητες»

«Η κρίση φέρνει ανισότητες»
«Σε πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας» μετέτρεψε τον κόσμο η οικονομική ύφεση, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Οργάνωση, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει επέλθει η παγκόσμια οικονομία προκάλεσε «κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνονται «υποχωρήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των ζητημάτων ασφαλείας και σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο».

Στην Αφρική, η έλλειψη τροφής είχε «δυσανάλογες συνέπειες στους ευπαθείς πληθυσμούς», επισημαίνεται στην έκθεση και όπως αναφέρει, προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο, ιδιαίτερα στην Τυνησία, τη Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, ή τη Μοζαμβίκη.

Και στην Ευρώπη όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τη χρήση βομβών διασποράς και τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας. «Η σύγκρουση αυτή απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η αντίληψη ότι, μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ευρώπη έχει επιτύχει μία οριστική ασφάλεια», υπογραμμίζει η έκθεση.

Η μη-κυβερνητική οργάνωση καταγγέλει εξάλλου ένα «κλίμα ρατσισμού και μη ανεκτικότητας», σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εναντίον «μεταναστών, Εβραίων, μουσουλμάνων και των Ρομ». Οι τελευταίοι, τονίζεται στην έκθεση, «παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να διεκδικήσει μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αν και όπως επισημαίνει, «είναι νωρίς για να κρίνει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει πράγματι πίεση σε χώρες όπως το Ισραήλ ή η Κίνα, σε ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  • Εκστρατεία κατά της φτώχειας

Εξάλλου, εκστρατεία αρωγής προς τους «φυλακισμένους της φτώχειας», με τίτλο «Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια», αρχίζει η Διεθνής Αμνηστία, την Πέμπτη. «Θέλουμε να δώσουμε τη δύναμη στους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια ώστε να μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους», τόνισε η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης. Η εκστρατεία, η οποία έχει ως στόχο τον τερματισμό των εξώσεων από τις παραγκουπόλεις και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ιθαγενών, θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι χρόνια και θα εγκαινιαστεί επίσημα τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη της Ιρέν Χαν στην παραγκούπολη Κιμπέρα της Κένυας, μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Αφρικής. [ΑΠΕ – ΜΠΕ]

Advertisements

Περί massmeeting
media, politics, etc....

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: